Üzlet

Mutatjuk, ki nyeri a Bajnokok Ligáját – az adattudósok meglepő eredményre jutottak

Zsiborás Gergő
2019. augusztus 29. 7 perc olvasás

Ma sorsolják ki a legrangosabb európai klubsorozat, a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportjait. Sportszakmai szempontból ma ez jelenti a foci csúcsát – és gazdaságilag is. A legnagyobb kérdés azonban az: ki lesz a végső győztes? A Squawka, az Opta és a Google adattudósai megadják a választ: pontosabban az általuk használt adatok és technológia.

A profi foci másik pénztermelő gépezete az angol bajnokság, az elemzők megnézték képes lesz-e 30 év után bajnoki címet nyerni odahaza a Liverpool, mely idén májusban a BL-serleg elhódításával jelenleg Európa trónján ül. 

A sportban, így a futballban is kezd felértékelődni az adatok és a big data, vagyis a nagy adathalmazok kezelése és megfelelő elemzése, az átigazolási szezonban Európa topcsapatai rengeteget költenek adatbázisokra, hogy kiválasszák az új igazolásokat, miközben egyre több edző mellett dolgozik adatelemző. A valósidejű adatokat ma már meccs közben is lehet használni.

Így változtatja meg a focit, hogy a pályára a játékosok is beviszik a technológiát

A terület két vezető cége, a valósidejű sportadatokkal foglalkozó Squawka, valamint az egyik legnagyobb adatbázist kezelő Opta – őket és a Google big data szakértőit kérte fel a BT Sport, hogy pusztán az adatok alapján jelezzék előre, hogyan alakul majd a Bajnokok Ligája (BL) végeredménye, még mielőtt az első kezdőrúgást megejtenék. Természetesen arra is kíváncsiak voltak, ki lesz majd az angol bajnok – az adatok pedig ezt is elárulták. Meglepő eredmények jöttek ki.

Bajnokok Ligája

Az elemzés szerint a Bajnokok Ligáját a Real Madrid nyeri az idei szezonban, a kieséses szakaszban előbb összesítésben 7-5-el mennek tovább a Manchester City ellenében, a negyeddöntőben a Chelsea-t gyűrik le 4-2-es összesítéssel, majd az elődöntőben hasonló magabiztossággal ejtik ki az örökrivális Barcelonát, összesítésben 5-2-vel. A másik ágon a csoportkör után az Altetico Madrid elintézésével (3-1) indul be a Bayern, hogy aztán PSG elleni 3-2-es összesítéssel megnyert párharccal jusson el a Juventus elleni elődöntőig, ahol a torinói csapatot sima 3-0-val küldik haza.

Érdekesség, hogy az adatmágusok szerint ezen az ágon olyan csapatok jutnak majd a kieséses szakaszba, mint az olasz Atalanta (a bajnokságban meglepetésre 4. volt tavaly), a Valencia vagy a Lyon.

A döntőt tehát a Real Madrid és a Bayern vívja majd, a spanyolok pedig 3-2-re győznek. Ez azt is jelenti, hogy Zidane megint csodát tesz, mint amikor először szezon közben átvette a csapatot, mert a rosszul sikerült átigazolási időszak – szeptember 2-án zár a piac – után példátlan sérüléshullám sújtja a csapatot, amely otthon meglepetésre döntetlennel kezdett a bajnokságban.  

A BT Sport, a Squawka, az Opta és a Google adatalapú modellje a 2020-as BL-szezon végeredményéről.

A BT Sport, a Squawka, az Opta és a Google adatalapú modellje a 2020-as BL-szezon végeredményéről.

Az újabb BL-trófea azt is jelenti, hogy Zidane edző elmondhatja magáról, hogy sosem vesztette el a BL-címet csapatával, ha elindult a sorozatban (eddig hármat nyert a Reallal, a tavalyi rossz szezon után hívták vissza, hogy tegyen csodát ismét). Egyben a legsikeresebb edző lesz négy BL-címmel az európai kupák történetében.

A spanyol bajnokságot uraló Barca az elmúlt két évben rendre 3 gólos előnyről vesztette el az elődöntős párharcot, elég egyértelmű, idén a BL-cím a cél Valverde edzővel. Az adatok azt mondják, csupán azzal vigasztalódhatnak, hogy Lionel Messi lesz az első játékos, aki 10 mesterhármast ér el a BL-ben (11 lesz neki a szezon végére a sorozatban).

A kieséses szakaszban összejön a spanyol klasszikus, a szakemberek szerint 2-2-es odavágó után 3-0-ra mossa le a Real Madrid Messiéket.

A 2020-as isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban rendezendő döntőben 21. alkalommal találkozik majd a Bayern a Real Madriddal, a sorozat igazi klasszikusa ez a párharc. Az adattudósok nagyon bíznak a Real 60 millió euróért szerződtetett fiataljában, Luka Jovicsban, szerintük ugyanis az ő gólja dönti majd el a kupa sorsát, noha a meccs elején a Bayern jut majd vezetéshez (annak mindenképp örülhetünk, hogy a számok azt jelzik előre, gólgazdag döntőnk lesz). Jovics szerepe még nagyobb meglepetés lehet, főleg azok után, hogy az előszezonban nem nyűgözte le Zidane-t, aki hajlik arra, hogy kölcsönbe adják a játékost.   

Az eredmény azért is érdekes, mert újra Bundesliga csapat lesz érdekelt a döntőben, valamint visszatér a spanyol hegemónia, azok után, hogy tavaly mind a BL-t, mind pedig a másodikszámú kupasorozatot, az Európa-ligát (EL) kisajátították maguknak a Premier League-csapatok, mindkét sorozatban angol házi döntő volt.

Premier League

A tévés közvetítési díjaknak köszönhetően az angol Premier League csapatai bírnak a legerősebb anyagi háttérrel, középcsapatok is eurószázmilliókat tudnak elkölteni egy-egy átigazolási szezonban, ennek megfelelően igen nagy a tülekedés az európai kupaindulást jelentő helyekért és a kiesés elkerülése elől. A BT Sport persze kíváncsi volt arra, hogyan alakul majd az angol bajnokság. 

Az elemzés szerint a regnáló bajnok Manchester City címet véd, még nagyobb lesz az előnye a májusban másodikként záró Liverpool előtt. Az első négy helyezett jut a BL-be, ezek szerint jövőre az Arsenal és a legértékesebb klubok rangsorában a gyenge szereplés ellenére továbbra is rendre dobogón végző Manchester United is lemarad majd a legrangosabb kupasorozatról, akárcsak az előző szezon végén. A feljutók közül a Norwich és a Sheffield United búcsúzik is, velük tart a nagymúltú Newcastle United.

A BT Sport, a Squawka, az Opta és a Google adatalapú modellje a 2020-as PL-szezon végeredményéről.

A BT Sport, a Squawka, az Opta és a Google adatalapú modellje a 2020-as PL-szezon végeredményéről.

A Liverpool szurkolók azzal vigasztalódhatnak, hogy a második csapatként a történelemben három szezont is lehúznak úgy a ligában, hogy nem kapnak ki, és ők adják majd a gólkirályt is (M. Salah). Nem biztos, hogy ezzel elégedettek lesznek, 30 éve várnak egy újabb bajnoki címre, amiről tavaly csupán egy ponttal maradtak le. A télen a Chelsea áll majd a táblázat élén, de a Manchester City örülhet majd a végén, főleg annak köszönhetően, hogy a „nagy hatos” (vagyis velük együtt a Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham) minibajnokságát megnyeri.

A teljes elemzés igencsak részletesen ír az egyes PL-csapatok teljesítményéről is, illetve a BL őszi szezonjáról is, érdemes elolvasni