Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rasszizmus miatt fizet a Tesla 137 millió dollárt egy dolgozójának

A San Fransiscó-i szövetségi bíróság döntése alapján a Tesla 137 millió dollárt fizethet Owen Diaznak, amiért a munkavállaló rasszista mocskolódás és a toxikus munkakörnyezet áldozata lett, írja a CNBC. 

Owen Diaz 2015 óta liftkezelőként dolgozott a Teslánál, ahol rasszista jelzőkkel becsmérelték őt és több afro-amerikai társát a kollégái. „Menj vissza Afrikába,” kiáltották neki, valamint a mosdókban és a munkaállomásán is rasszista graffitiket, firkákat hagytak.

Az ügy ráadásul csak azért kerülhetett a bíróságra, mert 

Diaz nem írta alá a Tesla szinte minden esetben alkalmazott választottbírósági megállapodását,

amivel az ilyen kényelmetlen helyzeteket söpörné a szőnyeg alá (vagy legalábbis zárt ajtók mögé) Musk vállalalta. A kétes megítélésű gyakorlatért többen is támadják a Teslát, mert szerintük a gyakorlat elrejtheti a rasszista diszkriminációt és a szexuális zaklatásokat is.

Többé nem kell lifteznie, ugyanis Diaz 137 millió dollárt, azaz kb. 42 milliárd forintot kap a bíróság ítélete szerint,

ami amúgy 7 millió dollárral több, mint amit Diaz és ügyvédje kért.

Többször fizettek érte, mégsem javul a helyzet

Nem ez volt az első eset, hogy rasszizmussal kapcsolatos vádakkal kell elszámolnia a Teslának: korábban (a választottbírósági megállapodást már aláíró) Melvin Berrynek hasonló vádak mellett fizetett 1 millió dollárt, valamint

egy csoportos per is folyamatban van az elektromos autókat gyártó vállalat ellen.

„Menj vissza Afrikába” – ironikus, hogy ilyen a Teslánál elhangozhat, hiszen Elon Musk is dél-afrikai származású. Fotó: Elon Musk

„Képesek voltunk arra, hogy az esküdtszék az ügyfelünk szemszögéből nézze a történteket. Amikor a Tesla a bíróságra belépve azt próbálta mondani, hogy zéró toleranciát alkalmaznak a rasszizmus ellen és teljesítik a kötelességüket, az esküdtszék felháborodott, mert sokkal inkább zéró felelősségről van szó” – nyilatkozta a Diazt védő J. Bernard Alexander.

A Tesla belsős, azóta nyilvánosságra hozott levelében a vállalat tovább védekezett a gyakorlataival kapcsolatban, aláásva Diaz vádjait. „Mr. Diaz mellett még hárman tanúskodtak a fremonti gyárban hallott rasszista megjegyzésekről. Habár mindannyian megegyeztek abban, hogy az n-betűs szó használata nem helyes munkahelyi környezetben, abban is egyetértettek, hogy legtöbbször ez a szó barátságosan hangzott el, többnyire más, afro-amerikai kollégáktól” – írta Valerie Chapers Workman, a vállalat HR-elnökhelyettese. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Tesla fellebbez-e az ügyben.

Oszd meg!