Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Tesla

A chiphiány ellenére is rekord negyedévet zárt a Tesla, más gyártók kevésbé lehetnek boldogok

Rekordnegyedévet zárt a Tesla, már ami a leszállított és legyártott modellek mennyiségét illeti – írta meg az elektromos autókat gyártó cég hétvégi sajtóközleményére hivatkozva a Techcrunch. Ezzel Elon Muskék túlszárnyalták az előzetes várakozásokat, és dacolnak a globális chiphiánnyal, míg más amerikai autógyártókról ez nem feltétlenül mondható el.

2021 harmadik negyedévében a Tesla 241 300 leszállított és 237 823 legyártott modellről számolt be, a leszállított volumen kb. 96 százalékát újabb darabjaik, a Model 3 és Model Y fedi le, a maradékot a Model X és S.

A második negyedévhez képest 20, a tavalyi harmadik negyedévhez képest 73 százalékos volt a növekedés.

Emellett a gyártási mennyiség is növekvő tendenciát mutatott 237 823 elektromos járművel. Minden adat globális szintre vonatkozik.

Musk természetesen Twitteren is elcsiripelte eredményüket: tweetjében külön hálát ad beszállítóiknak és logisztikai partnereiknek is így, a koronavírus okozta kihívások közepette.

Csip-csip

Ehhez képest más amerikai autógyártók inkább hánykolódnak, például a General Motors is, ami múlt hét pénteken 446 997 eladott modellről számolt be Amerikában. A tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva így 33 százalékot zuhantak a számok, a Stellantis (egykori nevén Fiat Chrysler) 18 százalékos esést jelentett le az USA-ban, míg a Ford eladási adatai még váratnak magukra.

2021-et, sőt, minden bizonnyal 2022 egy részét is végigkíséri még a globális chiphiány, melynek nehézségei az autóiparon túl más szektorokra is jócskán kihatnak, és természetesen a Tesla sem mentesült teljesen annak nem kívánatos hatásai alól.

Borítókép: Tesla


Oszd meg!