Üzlet

Musk tavaly még nevetett rajta, mára valósággá vált, sok pénz mehet a levesbe

Forbes
2022. február 22. 2 perc olvasás

Bíróságra viszik a Tesla berlini gigagyárának ügyét: a létesítmény elapaszthatja a német főváros környéki talajvíz-készleteket.

Amikor tavaly azt mondták Elon Musknak, hogy a Tesla Németországba tervezett gigagyára ki fogja meríteni a Berlin környéki vízkészletet, a világ második leggazdagabb embere csak nevetett.

Ma viszont épp ez a helyzet: a gigagyár még mindig nem termel. A berlini talajvíz szintje csökken, egyes helyeken már ki is száradhatott. A Bloomberg összefoglalója szerint a dolog bíróságra is kerül a jövő héten: a helyi hatóságok úgy vélik, hogy ha a – hivatalos nevén – Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg felépül, nem lesz elegendő talajvíz a környéken. Az eljárás további késedelmet hozhat (akár meg is akaszthatja) az amúgy is késésben lévő, 5,7 milliárd dolláros beruházást.

Irina Engelhardt, a Berlini Műszaki Egyetem hidrológiai tanszékvezetője a hírügynökségnek azt mondta: a Tesla biztos, hogy rontani fog a helyzeten. Pedig az amerikai e-autógyár globális törekvéseiben óriási szerepe van a német főváros melletti gigagyárnak. Az e-autók európai piaca nagyobb és kompetitívebb, mint az amerikai, szükséges egy helyi gyár, hogy bírják a versenyt.

Amúgy Musk cége villámgyorsan húzta fel a gyárat, de még mindig hatósági engedélyezésre vár a gyártás. Eredetileg tavaly nyáron indult volna a termelés (Musk évi 500 ezer akkumulátort ígért), majd év végére halaszották, de még mindig semmi. A késedelmet pedig a konkurencia, különösen a Volkswagen és a Daimler kihasználja. A beruházásról itt írtunk bővebben.