Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Munkaerőhiány? Lenne még ember, csak ingyen utazást és albérletet kell adni a dolgozóknak

Van még tartalék a munkaerőpiacon, de kreatívabbnak és bőkezűbbnek kell lennie a cégeknek.

Rekordon áll a magyar munkaerőhiány: a Központi Statisztikai Hivatal második negyedéves számítása szerint 83 600 meghirdetett munkahelyre nem találtak munkavállalót az országban április és július között, a magyar vállalatok növekedése előtt pedig az egyik legkomolyabb kihívást az jelenti, hogy nem tudnak betölteni pozíciókat.

Óriási szakemberhiánnyal küzd a hazai kkv-szektor

Ugyanakkor vannak még olyan rejtett tartalékai a munkaerőpiacnak, amivel be lehetne tölteni az üresen maradt álláshelyek legalább egy részét, csak ehhez a klasszikus toborzási módszerek már nem elegendőek, és a cégeknek is nagyvonalúbbaknak kell lenniük, derül ki a Prohuman közleményéből.

A városokban elfogyott a tartalék, messzebbre kell menni

Először is a munkaerőhiány tekintetében jelentős területi különbségek vannak, vannak olyan régiók, ahol elfogyott a tartalék, ilyen például

  • Győr
  • Székesfehérvár
  • Tatabánya
  • Veszprém
  • Miskolc
  • Kecskemét és közvetlen környéke

Más területeken viszont még van kisebb vagy nagyobb munkanélküliség, állítja Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezetője.

„Ezekről a területekről részben a nem megfelelő közlekedési lehetőségek miatt, részben megszokásból, eddig nehezebben „mozdultak meg” a munkavállalók és a közmunka programokban, vagy a munkanélküliség határán egyensúlyozva helyben próbálnak boldogulni. Azonban azt látjuk, ha mi megyünk el a munkavállalókért, ha az ő nyelvükön szólítjuk meg őket és ha minőségi közlekedési szolgáltatást biztosítunk a részükre, sokan hajlandóak tartósan is munkát vállalni.”

Munkásszállás és wifis ingyenbusz

Ezt kisebb távolságoknál úgy lehet leküzdeni, hogy ingyenes buszjáratokat indít a munkáltató vagy a munkaerő-közvetítő, az időbeosztáshoz igazítva. A Prohuman az ügyfeleivel így ingáztat körülbelül 4 ezer dolgozót közel 200 busszal, ingyenes wifivel felszerelve, hogy ezzel is kényelmesebbé tegyék az ingázást.

Nagyobb távolságok esetén, akár országrészek között, ahol az ingázás már nem megoldható, ott szállásprogramok szervezésével próbálják bevonzani a munkaerőt. Egy bizonyos távolság felett a munkavállalóknak albérletet biztosítanak a munkahely közelében.Azt

Azt azért látni kell, hogy a magyar munkaerő nem kifejezetten mobilis, még ha látszik is némi változás ebbe az irányba.

Kőszegről akár Nyíregyházáig is elmegy a magyar egy jó állásért?

Lehetőség még az országhatáron túl is toborozni, ilyenkor általában Szlovákia, Szerbia és Ukrajna határhoz közeli területein keresnek munkavállalókat. A jelentkezők jelentős része magyar anyanyelvű, de egyre többen jönnek Magyarországra dolgozni magyarul nem beszélők, akiknek az utaztatását és betanítását az ő anyanyelvükön intézik.

Borítókép: Solomon Hsu // Unsplash

Oszd meg!