Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Óriási szakemberhiánnyal küzd a hazai kkv-szektor

A hazai kkv-k több mint felének a szakemberhiány okozza a legnagyobb problémát – derül ki a K&H Kkv bizalmi index kutatásának legutóbbi adataiból. A cégek kétharmada szembesült már az elmúlt fél évben a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel. Tapasztalt és nagy tudású munkaerőt találni a legnehezebb.

Hiába csökken a munkanélküliség, a KSH adatai szerint rohamtempóban növekszik a betöltetlen pozíciók száma. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások több mint 73 ezer üres álláshelyről számoltak be tavaly év végén – egy évvel korábban ez a szám csak 55 500 volt. A K&H Kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye alapján az előző negyedévhez képest kis mértékben csökkent ugyan a munkaerő-felvételben gondolkodó cégek aránya (34 százalékról 28-ra), de az elmúlt négy évre jellemző 20 százalékhoz képest ez még mindig kiemelkedő.

A K&H által megkérdezett cégek 57 százaléka állította, hogy a munkaerő- és szakember-hiány akadályozza üzleti tevékenységüket, ehhez képest a többi akadályozó tényező szinte eltörpült a felmérésben.

Pénz- és tőkehiányról 22, kereslethiányról 21, kapacitáshiányról 19 százalék panaszkodott. Azt, hogy, semmi sem akadályozza a gördülékeny üzletmenetben, 10 százalék érezte.

 

Ahogy  egyre inkább előtérbe kerül az Y generáció, úgy lesznek egyre keresettebbek a tapasztaltabb munkavállalók. A K&H kutatásában részt vevő kkv-k 72 százalékának okoz gondot az új, tapasztalt munkavállalók felvétele. A kezdők levadászása sem elhanyagolható probléma, ezzel a felmérés szerint 43 százalék nem boldogul.

Mindezekből az is következik, hogy sokkal nagyobb gondot okoz a cégek számára a tapasztaltabb alkalmazottak megtartása, mint a munkahelyek váltogatása miatt gyakran megkövezett junioroké: a cégek 40 százalékának okozott nehézséget a szeniorok megtartása, a kezdőkre viszont csak 22 százalék „panaszkodott”.


A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A legutóbbi felmérés 2018. február 22. – március 9. között történt.

 

Oszd meg!