A Future Meat által gyártott műhús. Fotó: Future Meat Technologies
Fotó: A Future Meat által gyártott műhús. Fotó: Future Meat Technologies
rövid hír

Műhúsos: Adózzanak a húsevők

Unyatyinszki György
2021. augusztus 02. 3 perc olvasás

A hús árának emelése a környezetbarátabb élelmiszerek felé terelheti az embereket a Beyond Meat tulajdonosa szerint.

Az állattenyésztés, illetve a világ húsfogyasztóinak kiszolgálása hatalmas ökológiai hatással van, Ethan Brown, a Beyond Meat műhúsgyártó tulajdonosa pedig ennek a legnagyobb kritikusa. A világ legnagyobb műhús termelője úgy véli, a bolygónk számára kedvezőbb átállni a nem állati eredetű fehérjék fogyasztására, ezt pedig ösztönözni kell a BBC-nek adott interjúja szerint:

  • vessenek ki adót a hústermékekre, a megnövekedett árak miatt csökkentve a fogyasztást ösztönözzék a feltörekvő piacokat,
  • növeljék a befektetéseket a növényi eredetű fehérjék termelésére

Brown kritikusai ugyanakkor legtöbbször azt említik, hogy a hús árába a klímavédelmi szempontok beépítése növelné a megélhetési költségeket, amit nem mindenki tudnak megfizetni.

A Bonafarm mohácsi gigavágóhídja nemzetközi versenytársakat kap. Fotó: Orbital Strangers

Ugyanakkor Brown már érzékel változást, egyre több húsfogyasztó választ a termékeikből, vagyis kezdik beépíteni az étrendjükbe az alternatívát. „A Beyond Meat termékeit választók 93 százaléka tesz húst a vásárlókosarába” – érzékeltette Brown.

Feltörekvő iparág

A Boston Consulting Group stratégiai tanácsadó és a kifejezetten húsokat kiváltó növényi alternatívákat kínáló cégekkel üzletelő befektetőcég, a Blue Horizon tanulmánya alapján Európában és Észak-Amerikában 2025-ben csúcsra jut majd a húsfogyasztás, utána azonban folyamatosan csökkeni fog.

Várhatóan a növényi alapú fehérjetermékek ára pár éven belül eléri a hagyományos hústermékekét, azonban nem csak az árverseny indul be a tanulmány szerint, hanem a felhasználási kör is kiszélesedik: akár a pizza, szusi vagy pörkölt készítésére is lesz növényi alternatíva.

Aki teheti, befektet

A Beyond Meat és iparági vetélytársai igazolták, hogy nem csak hogy van piaca növényi termékeiknek, de az bővíthető is, ami felkeltette a befektetők érdeklődését is. Korábban a Beyond Meat befektetője volt a Bill Gates által létrehozott Gates Ag One nonprofit vállalkozás, ami a fenntartható művelés fejlesztésére, a szupertermények létrehozására, valamint a növényi alapú fehérjék termesztésének iparára specializálódott.

Gates ennek érdekében folyamatosan földeket vásárol, mára az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosa lett.

Kiemelt kép: A Future Meat által gyártott műhús. Fotó: Future Meat Technologies

Értékel a vegán húsevő – ilyenek a magyar boltokban kapható növényi húspótlók