Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bill Gates annyi földet vásárolt, hogy ő lett az USA legnagyobb földesura

Az informatika mellett a mezőgazdaság is érdekli Bill Gates-t. Meg is szerzett az utóbbi években 98 ezer hektár mezőgazdasági földet – ezzel a legnagyobb mezőgazdasági földbirtokos lett az országban. Messze nem neki vannak azonban a legnagyobb telkei.

A The Land Reporter szerint a Microsoft-alapító Bill Gates az utóbbi években jelentős mezőgazdasági vállalkozást épített ki.

Gates 18 amerikai államban összesen 98 ezer hektár (242 ezer hold) földet birtokol.

A legtöbbet Louisianában (27 ezer hektár), Arkansasben (19400 hektár) és Nebraskában (8300 hektár).

További mintegy tízezer hektárra pedig az arizonai Phoenix nyugati oldalán tett szert, ez a tervek szerint hamarosan lakóövezetté válik. A The Land Report szerint a milliárdos közvetlenül a Cascade Investmenten és néhány harmadik félen keresztül birtokolja a földeket.

Évtizedes érdeklődés

Az amerikai Forbes szerint 121 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Gates érdeklődése a mezőgazdaság iránt nem újkeletű. A pár 2008-ban alapítványán keresztül 306 millió dolláros támogatásról tett bejelentést, amellyel szubszaharai és dél-ázsiai kisgazdálkodók fenntartható termelését segítették.

Bill Gates öt olcsó tippje a boldog élethez

A házaspár a klímaváltozásnak ellenálló „szuperterményekbe”, valamint több tejet adó tehenekkel kapcsolatos kutatásba is fektetett pénzt. 2020-ban ezen célok támogatására alapították meg nonprofit vállalkozásukat, a Gates Ag One-t. Gates emellett a növényi alapanyagokból húspótlót gyártó Beyond Meatbe is jelentős összegeket fektetett – igaz, ezektől a részvényeitől aztán meg is vált.

Ugyanakkor – mivel a Cascade-et hiába kereste az amerikai Forbes, kérdéseikre a cég nem válaszolt – nem világos, pontosan milyen tevékenységeket is folytat Gates a hatalmas területeken, de valószínűsíthető, hogy a fenntartható gazdálkodás főszerepet játszik.

A Cottonwood Ag Management ugyanis, amely a Cascade egy leányvállalata, tagja a Leading Harvest nonprofit szervezetnek, amely éppen a termények, a földek és a víztartalékok védelmével foglalkozik.

Más milliárdosok is látnak a mezőgazdaságban fantáziát

Gatesék mellett a gyümölcs- és italforgalmazással foglalkozó Wonderful Companyt tulajdonló Stewart és Lynda Resnick is ott van a legnagyobb földbirtokosok között a maguk 77 ezer hektárjával.

Sem a Gates, sem a Resnick család nem tartozik ugyanakkor a legnagyobb egyéni telekbirtokosok közé. Mások – ha nem is feltétlenül mezőgazdasági célból – de sokkal nagyobb földterületekre tettek szert.

Ilyen a Liberty Media élén álló John Malone, akinek a nevén 900 ezer hektár föld van, de a legnagyobb birtokosok között megtaláljuk a CNN-alapító Ted Turnert (810 ezer hektár) és az Amazon-vezér Jeff Bezost is (170 ezer hektár).

Borítókép: Bill Gates / Facebook

Oszd meg!