Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Most látszik csak igazán, mennyire megütötte a magyar ipart az üzemek bezárása

A mélyponton valószínűleg túl vagyunk, de nagy kérdés az év második fele.

Áprilisban – a korrigált számok szerint – közel 37 százalékos hanyatlást könyvelt el az ipar, a  márciusi 10 százalékos mínusz után. A termelés az év első négy hónapjában 9,2%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában a KSH friss adatai szerint.

A következő hónapokban javulhat a helyzet, de a felívelés nagyban függ a külpiacoktól és attól, hogy lesz-e újabb hulláma a járványnak.

Áprilisban jelentősen visszaesett a magyar ipar teljesítménye. A munkanaphatással tisztított adatok szerint majdnem 37 százalékos volt a csökkenés éves összevetésben a KSH adatai szerint.


A Forbes júniusi számában több szektor szereplőjének koronastratégiáját mutatjuk be. A magazin már online is elérhető!

„Csak az volt a kérdés, hogy a márciusi korrigált adatok szerinti 10 százalékos csökkenés után az ipar mekkora eséssel zárja az áprilist, hiszen a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokhoz köthető üzembezárások, termeléscsökkentések nagy része áprilisra esett. A visszaesés nagyságrendjét mutatja, hogy az áprilisi zuhanással az ipar teljesítménye a 2015-ös szint mindössze 73 százalékát érte el” – kommentálta a friss ipari adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az iparon belül az autógyártásban jelentős zuhanás volt, a gyógyszergyártás viszont kivétel, mivel áprilisban növekedést produkált.

A KSH amúgy ma adta ki friss turisztikai statisztikákat is: ehhez képest mondhatjuk, hogy az ipar még olcsón megúszta.

Az ipar számára az április lehetett a mélypont a jelenlegi kilátások szerint, de egy esetleges második hullám még átírhatja a forgatókönyveket. Most úgy tűnik, hogy a következő hónapokban fokozatosan javulhat az ipar teljesítménye, de az év egészében akár két számjegyű visszaesés is elképzelhető. A végeredmény ugyanakkor nagyban függ a külpiaci kereslettől, a belső fogyasztás alakulásától, valamint az ipari termelés felfutásának ütemétől.

Borítókép: Ipari park Biatorbágy mellett. Forrás: CTP

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója