Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ha 8-9 millió beoltottból csak tíznél súlyos szövődmény lesz, a vakcinát nem lehet engedélyeztetni

Kacskovics Imre a magyar koronavírus-gyógyszerkutató konzorcium ötletgazdája és alapítója. A júniusi Forbes Next mellékletéből kiderül, mire elég az állam 300 milliós támogatása, a kihívás részleteiről beszélgettünk a professzorral a júniusi online Kilövésen. 

A Forbes minden hónap elején a Kilövés nevű rendezvényén mutatja be a friss magazint, a rendezvényt a járványhelyzet miatt egy ideje online rendezzük meg.

A gyógyszerkutató konzorcium elindítása szinte rekord gyorsasággal zajlott le, miután Kacskovics februárban elolvasott egy tudományos cikket a kétségbeejtő olasz helyzetről, és rájött, hogy azt itthon talán még el lehet kerülni.

Munkájukat 300 millió forinttal az állam is támogatta, benne a hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői fogtak össze: az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem érintett karai, a Richter Gedeon, továbbá az ImmunoGenes nevű biotechnológiai cég, amelynek Kacskovics maga az alapítója és vezetője. 

A júniusi Forbes magazin Kilövésén Smejkál Péter beszélgetett a professzorral a vírus realitásairól, az egyetemi munkájáról és a kutatásuk kihívásairól. Öt érdekességet emeltünk ki a beszélgetésből: Kacskovics professzor a realitásokról.

Az első gyógyszermolekula legördült a futószalagról

Mérik, elemzik, és egyelőre úgy működik, ahogy várják.

Pár hét múlva a pécsi kutatóközpont hozzákezd a sejteken keresztüli vizsgálathoz.

Az ImmunoGenes cég integrálásával nyulakon és egereken is tesztelhetik az új molekulát. Ezeket az állatokat emberi kromoszómával génmódosítják majd, hogy emberre lefordítva is megfelelően mutathassa a molekula hatékonyságát. Fontos: a konzorcium a koronavírus okozta Covid-19 betegségre keres gyógyszert.

A júniusi Kilövést is online tartottuk meg.

A védőoltás nem érkezik meg egyhamar

Mind a fejlesztés, mind az engedélyeztetés bonyolult és soklépcsős folyamat. Mivel a vírus nem csak egészségügyi, de gazdasági vészhelyzettel is fenyeget, meg kell találni az egyensúlyt az élet megállítása és a gazdaság összeomlásával járó korlátozások között azokban az években, amikor a vírussal együtt kell élnünk.

A vírus valamilyen formája valószínűleg évekig velünk marad

A tudomány képviselői évek óta riogatták a nyilvánosságot azzal, hogy globális vírusveszély fenyeget. A rosszmájúak szerint ez azért volt, hogy plusz támogatásokat csikarjanak ki a kutatásaikra, a jóhiszeműek szerint pedig egyszerűen csak túlreagálták.

Bárhogyan is, a vírus valószínűleg hosszú évekig velünk marad, legjobb, ha az emberiség és a tudomány is erre rendezkedik be.

Fontos különbség van a védőoltás és a gyógyszer között

A védőoltást 8-9 millió embernek, gyerektől az idősig mindenkinek be kell adni. Az elvárt hatás, hogy megelőzze a fertőzést, emellett pedig senkinek ne okozzon káros mellékhatásokat. Ha a 8-9 millió beoltott emberből akár csak tíznél súlyos szövődményeket okoz, a védőoltást nem lehet engedélyeztetni és a bizalom sem születik meg felé, hiába mondható alacsonynak a hibaszázalék.

A gyógyszert, amit Kacskovicsék konzorciuma is fejleszt, ezzel szemben nem kell kivonni a forgalomból, ha minimális mellékhatásokat okoz, mint ahogy azt minden gyógyszer teszi.

A vizsgáin nem kemény megpróbáltatásokra törekszik, hanem érdekes beszélgetésre

Kacskovics professzor a vírus idején is tanít és vizsgáztat az ELTE-n, de a tanítványaival inkább törekszik az érdekes, intellektuális beszélgetésre.

A természettudományi karon két éve indították az immun-biotechnológiai képzést, ami nagyon újszerű és sok új felfedezésre ad teret.

Borítókép: Kacskovics Imre, a magyar koronavírus-gyógyszerkutató konzorcium ötletgazdája és alapítója. Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!