Fotó: Zbynek Burival // Unsplash
Fotó: Zbynek Burival // Unsplash
rövid hír

Bombaüzletet jelentett be a Mol

Forbes
2022. március 23. 2 perc olvasás

A Mol eladja teljes angliai kutatás-termelési (upstream) portfólióját a Waldorf Production Limited-nek, amely 305 millió dollárt fizet érte.

Az utóbbi két évben visszaesett a Mol szénhidrogén termelése az Egyesült Királyságban: 2019-ben még 18 ezer hordó egyenérték/nap feletti csúcson volt, a 2021 negyedik negyedéves termelése azonban már alig volt több mint 12 ezer hordó egyenérték/nap. 

Az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy az eladott tengeri eszközök közé tartozik a Mol 20 százalékos részesedése a Catcher mezőben, 50 százalékos részesedése a Scolty & Crathes és 21,8 százalékos részesedése a Scott mezőben, valamint további részesedések számos más licenszben.

A Waldorf 2021. január 1-i értékelési dátumra 305 millió dolláros vételi ajánlatot tett,

amelyre a standard vételár-kiigazítások vonatkoznak. Emellett a szerződés jövőbeni feltételekhez kötött kifizetést is tartalmaz, amely főként az olajárak alakulásától függ a 2022 és 2025 közötti időszakban.

A Mol örömmel szétszórna 242 milliárdot a részvényeseknek – íme az okok

A tranzakció eredményeként a Waldorf átveszi az összes jövőbeni mezőfelhagyási kötelezettséget, így a Mol a tranzakció zárásakor mintegy 350 millió dollár céltartalékot vezethet ki könyveiből. A Mol azt várja, hogy a tranzakciót követően javul majd az átlagos kitermelési költsége. A tranzakció zárása további jóváhagyások megszerzéséhez kötött és várhatóan 2022 második felében történhet meg.