Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: MET Csoport

Spanyol erőműveket vett a magyar energetikai óriás

A svájci központú MET Csoport egy norvég részvénytársaságtól vette meg a COGEN Energia España nevű spanyolországi kombinált hő- és villamosenergia-piacon (CHP) tevékenykedő céget.

A MET Csoport 2021. július 28-án részvényadásvételi szerződést írt alá az oslói tőzsdén jegyzett Arendals Fossekompani (AFK ASA) norvég holdingtársasággal, a COGEN Energia España S.L.U 100 százalékos tulajdonrészének és leányvállalatainak megvásárlásáról – derül ki a vállalatcsoport Forbes.hu-nak eljuttatott közleményéből.

A COGEN a spanyol kombinált hő- és villamosenergia-piacon harminc éve három fő üzletággal működik. A cég öt saját CHP-erőművet üzemeltet, összesen 75 MW beépített kapacitással. Emellett eszközöket bérel, illetve üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat nyújt harmadik felek számára. A harmadik üzletág villamosenergia-piaci szolgáltatásokkal foglalkozik.

Az erőművek évi 600 GWh villamosenergiát termelnek, további 400 GWh hőtermeléssel.

Ez a tranzakció a MET Csoport első jelentős beruházása a spanyol CHP-piacon. A MET Csoport a földgáz és az árampiacon is tevékenykedik, a leányvállalataival 14 országban van jelen és 25 ország gázpiacán aktív.

Tőlük vette meg Mészáros a Tigázt

A cégcsoport konszolidált árbevétele 2020-ban 11,2 milliárd euró volt, és 71 milliárd köbméternyi gázzal kereskedett. A MET 2020-ban lekerült a Forbes által publikált Magyar 100 listáról, hiszen tavaly 53 millió eurónyi befektetést kapott a szingapúri kormányzati hátterű Keppel Corporationtől, cserébe övék lett a vállalat 20 százaléka. 

A Tigáz egyik vezetéke. Fotó: Tigáz

A cégcsoportból 2018 májusában szálltak ki az addigi nagytulajdonosok, Garancsi István, a Csányi Sándor üzleti köréhez sorolt Nagy György, és a Mol. A cég ekkor került át a menedzsment kezébe, a legnagyobb tulajdonrésszel azóta is Lakatos Benjámin rendelkezik. Lakatos 2020-ban a Forbes milliárdos listáján 41,1 milliárd forintos becsült vagyonával a 34. helyen szerepelt.

A Tigáz Zrt. a MET Csoport konszolidációs körében volt, amíg 2019 nyarán meg nem jelent benne Mészáros Lőrinc érdekeltsége. Az Opus Global Nyrt. idén a MET maradék részesedését is megszerezte.

Borítókép: MET Csoport

Oszd meg!