Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Matthew Henry / Unsplash

Mészárosék kötelező érvényű ajánlatot tettek az E.On Hungáriának, tovább nyomulnak az energetikában

Mészáros Lőrinc tőzsdei befektetőcége, az Opus Global kötelező érvényű ajánlatot tett az E.On Hungária leányvállalatára, az E.On Energiakereskedelmi Kft.-re.

A tőzsde honlapján közölte az Opus Global Nyrt., a Mészáros Lőrinc többségi érdekeltségébe tartozó befektetési holding, hogy ajánlatot tesz az E.On Hungária Zrt. leánycégére, az E.On Energiakereskedelmi Kft. (EKER) 100 százalékos tulajdonrészének megszerzésére.

Az eladó E.On többkörös pályázatot hirdetett a társaság értékesítésére, amire azért van szükség, mert a német óriás összeáll az RWE leánycégével, az Innogy-val, az európai versenyhatóság pedig csak úgy járult hozzá a fúzióhoz, ha az E.On megszabadul néhány érdekeltségétől. Ez kapóra jött az energetikában terjeszkedő Mészáros-csoport zászlóshajójának, az Opus ugyan nemrég megvált a veszteségbe forduló Mátrai Erőműtől, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy kiszállnak az energetikából. Egyszerűen arról van szó, hogy a termelés helyett inkább a disztribúcióban és a hálózatüzemeltetésben látnak fantáziát és üzletet. Korábban erről a cég vezetői is beszéltek.

Az E.On és az RWE által összehozott gigaüzlet nagy energetikai keringőt indított be a piacon, amiből már eddig is kivette a részét az Opus – amúgy azzal az állami MVM-el együtt, amely megvette a Mátrai Erőművet a csoporttól.

Mit lehet tudni az ajánlatról?

A kötelezően benyújtott ajánlat szerint az EKER közvetlen 100%-ban az Opus-leánycég lenne, a vételárhoz pedig nem kapcsolódna közvetlenül banki finanszírozás. (Az Opus sok más magyar nagyvállalathoz hasonlóan az MNB kötvényprogramjában jutott friss forráshoz.)

Mint írják, a “jelen kötelező ajánlat jelentősége abban áll, hogy a BNP Paribas által végzett értékelés alapján a végső tárgyalási körbe bejutott potenciális vevőjelöltek számára nyílik lehetőség a végső tranzakciós dokumentáció kidolgozására”.

Az Opus ugyanakkor “nyomatékosan felhívja rá a figyelmet, hogy a kötelező ajánlat benyújtását követő értékelése és eredménye, így a társaság sikeres szereplése számos feltétel meglététől függ, a piaci versenyhelyzet és folyamat szerint jelenleg a pályázati eljárás végső kimenetele nem számítható”. Vagyis mindez még nem jelenti azt, hogy az Opus biztosan már meg is szerezte az EKER-t. A hatályos törvények szerint az ügyletre áldását kell adnia a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) valamint a Gazdasági és Versenyhivatalnak (GVH) is.

Oszd meg!