Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mészárosék köre bejelentkezett a Budapest Bankra

A Takarékbank lehet az egyik vevő – a piacon régóta pletykálják, Mészáros óriásbankot rakna össze, ehhez kell a Budapest Bank is. Komoly kihívót kaphat Csányi Sándor OTP-je. 

Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója lehetségesnek tartja, hogy a Takarékbank kérőként megméreti magát a Budapest Bank (BB) privatizációjakor, ha erre lehetőség lesz, álláspontja szerint minden lehetőséget meg kell vizsgálni – írja az MTI.

A bankvezér erről kedden, az Inforádió Aréna című műsorában beszélt. Vida József emlékeztetett: 2018-ban döntés született arról, hogy 2019 végére a takarékok fúziójával egy megújult, univerzális nagybank jön létre, amelynek mintegy 750 bankfiókból álló hálózata a legnagyobb lesz az országban, másfélszerese a sorban utána következő kereskedelmi bankénak. Céljuk, hogy 15 kilométeres körzetben mindenki elérje fiókjaikat – szögezte le.

Komoly kihívója lehet az OTP-nek 

A Budapest Bankot a magyar állam 700 millió dollárért vásárolta meg az amerikai General Electric-től (GE) még 2015-ben. Január végén jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, ami a privatizáció előkészítéséről szólt. A kormány legalább 700 millió dollárt vár a pénzintézetért cserébe.

Vida József fontos vezető a Mészáros-világban, ahova amúgy a Takarékbankot is sorolják. A takarékok informatikai hátterét kiszolgáló cégben amúgy érdekelt maga Mészáros Lőrinc is, de a bankban konkrétan nincs jelenleg részesedése. Ugyanakkor Vida fontos bizalmi ember és tagja az Opus Global igazgatóságának is. A HVG-ben nemrég maga mesélte amúgy el,

régről ismeri az egykori felcsúti polgármestert, mert az akkor gázszerelőként dolgozó Mészáros kötötte be hozzájuk a gázt.

Arról már régóta hallani, hogy Mészáros egy óriásbank összerakására készül: a Takarékbank-Budapest Bank tandem az MKB-val egészülhet ki később. A fenti interjúból az is kiderül, nagyon kiterjedt fiókhálózatot akarnak fenntartani, ami már komoly versenyt jelenthet a Csányi Sándor vezette OTP-nek is.

Cikkeink a témában:

Mészáros-cégek: szárnyalás az építőiparban, de nem a tőzsdén

Újabb érdekes mozgolódások az MKB Bank mögött

Borítókép: a Forbes januári címlapja. 

Oszd meg!