Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Mezort-csoporthoz tartozó népszerű Vadkert Major. 2014-ben hosszú idő után itt lépett újra a nyilvánosság elé Simicska Lajos. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

Mészáros Lőrinc (megint) bevásárolt: övé lett Simicska egykori, jól menő agrárcége

A Mezort-csoport is Mészárosé lett, az értékes agrárvállalat Simicska Lajos érdekeltsége volt. 

Mészáros Lőrinc megvásárolja a Mezort Általános Befektetési Zrt.-t. Az üzletember magánszemélyként veszi meg a több cégből álló, sárvári központú, a Mezort Zrt. vezetésével működő mezőgazdasági vállalatcsoportot. Az adásvétel a szükséges versenyjogi engedélyek megszerzése után zárulhat – tudatta szerkesztőségünkkel a vevő sajtóközlemény útján.

Simicska Lajos levonul 

A közlemény ugyan nem említi, de az igen értékes agrárvállalkozás eddig Simicska Lajos érdekeltsége volt, amit az egykor nagy hatalmú oligarcha pár hónapja átadott Nyerges Zsoltnak. Nyerges régi üzlettársa Simicskának, de nem fordított hátat a kormánynak és a Fidesznek, személye, úgy tűnik, elfogadható volt arra, hogy rajta keresztül az egykori Simicska-birodalom darabjai átkerüljenek a kormányhoz ezer szállal kötődő, lojális üzletemberekhez. A Közgép építőipari óriást például nemrég adta el a Duna Aszfaltnak.

Simicska emblematikus építőipari óriáscége már Mészáros köréhez került

Sejteni lehetett, hogy Mészáros Lőrinc lesz az új tulajdonos a Mezortban, a felcsúti milliárdos ugyanis jellemzően két lépcsőben szerez tulajdont az új cégeiben, és korábban a Mezortban már megjelent a bizalmi emberének tartott Vörös József.

A Mezort-csoporthoz tartozó népszerű Vadkert Major. 2014-ben hosszú idő után itt lépett újra a nyilvánosság elé Simicska Lajos. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

A Mezort-csoporthoz tartozó népszerű Vadkert Major. 2014-ben hosszú idő után itt lépett újra a nyilvánosság elé Simicska Lajos. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

A Mezort Zrt. és cégei Magyarország egyik legmodernebb, számos agrárágazatban sikeresen tevékenykedő, környezettudatos vállalatcsoportja, amelyek együttesen éves szinten tíz milliárd forint fölötti árbevételt realizálnak. Profiljukba tartozik a szántóföldi növénytermesztés és vetőmagelőállítás, a tejelő és húsmarhatartás, a sertéstenyésztés, és az ahhoz szükséges takarmánygyártás.

“Mészáros Lőrinc cégcsoportjában eddig is voltak agrárérdekeltségek, a meglévő szakemberek és a tőkeerős vállalkozások garanciák arra, hogy stabil működésüket – továbbra is magyar kézben – folytathassák ezek a gazdaságok, amelyek Mosonmagyaróvár-Szombathely-Sárvár vidékén 600 állandó és közel ugyanennyi idénymunkásnak és családjuknak adnak megélhetést a mezőgazdasági szektorban” – írják a közleményben.

Mennyi lehetett vételár? 

A felek nem hozták nyilvánosságra a vételárat, piaci alapon – kiindulva a csoport konszolidált beszámolójában közölt 2,5 milliárdos EBITDA-ból és figyelembe véve az elmúlt évek hasonló tranzakcióit – az agrárcsoport értéke legalább 11 -13 milliárd forint körül lehetett. Az ügyletben azonban elég erős a politikai szál, így lehetetlen felmérni, vajon mennyit fizetett érte ténylegesen Mészáros Lőrinc. Valószínűleg akkor leszünk okosabbak, ha jövőre látjuk majd, hogy mennyivel gyarapodtak befektetett eszközei a vagyonkezelő cégében (a közlemény arra nem tért ki, melyik vagyonkezelőjébe olvad be a társaság).

Mészáros körül amúgy zajlik az élet, a Mészáros Holding alá rendezett építőipari érdekeltségeit épp most apportálja tőzsdei befektetési holdingjába, az Opusba, az óriáscég pedig december elején egyesül a másik tőzsdei Mészáros-holdinggal, a Konzummal, így elképesztően nagy, 300-400 milliárd forint kapitalizációjú vállalatcsoport jöhet létre, vagyis méretben akkora lesz, mint a Magyar Telekom.

Frissítés 

Cikkünk megjelenése után jött a hír: jóváhagyták a Konzum Nyrt. és az Opus Nyrt. közgyűlései, hogy az előbbi beleolvadjon az utóbbiba. A Mészáros Lőrinchez köthető két cégéből így egy lesz, a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közgyűlési határozatok alapján az Opus változatlan társasági formában működik majd tovább.

Az Opus és a Konzum idén októberben jelentette be a két társaság fúzióját, amelynek tervezett zárása 2019. március 31. A megalakuló utódvállalat a tőzsde negyedik legnagyobb társaságává válhat, amelynek kapitalizációja elérheti a 350-400 milliárd forintot, az IFRS (nemzetközi pénzügyi szabvány) szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladja a 320 milliárd, a 2019. évre tervezett EBITDA-ja (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye) pedig a 30 milliárd forintot.

Oszd meg!