Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Fauzan Saari // Unsplash

Mennyit ér a vb-győzelem? Pénzben nem is olyan sokat

A FIFA soha ennyi pénzt még nem osztott ki a csapatok között. 

Taroltak a franciák az Oroszországban rendezett labdarúgó-világbajnokságon, ennek megfelelően ők kapták a legtöbb pénzt a FIFA malacperselyéből. A győztes csapat 38 millió dollárt (10, 4 milliárd Ft) kapott, az ezüstérmes horvátok 28 millió dollárt (7,7 milliárd Ft), a bronzérmes Belgium pedig 24 millió dollárral (6,6 milliárd Ft) vigasztalódhat.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) még tavaly tette közzé, hogy mekkora összeget rakhatnak zsebre a vb-n legjobban teljesítő válogatott csapatok. A dobogósok mellett a bronzmeccset elbukó angolok 22 millió dollárt (6 milliárd Ft), a negyeddöntős csapatok 16 millió dollárt (4,4 milliárd Ft), a nyolcaddöntősök 12 millió dollárt (3,3 milliárd Ft) kaptak. A mezei vb résztvevők jutalma 2014-hez hasonlóan 8 millió dollárra (2,2 milliárd Ft) rúgott.

A FIFA összesen 400 millió dollárt dobált szét a csapatok között – ez rekord. Nem árt ide venni, hogy az európai szövetség, vagyis az UEFA a Bajnokok Ligájában (BL) részt vevő csapatok között tavaly 1,3 milliárd eurót osztott szét (nagyjából ugyanakkora bevételből, amekkorára a vb évében a FIFA számít), miközben a legrangosabb kupát évente rendezik meg. A BL-győztes csapat – idén a Real Madrid – 15,5 millió eurót kapott fix díjként az eredményessége után, a közvetítési jogokból befolyó összeggel együtt azonban több mint 80 millió eurót is zsebre tehet a győztes (hogy ki mennyit kap a tévés jogdíjakból, attól is függ, hogy adott csapat bajnokságából ki meddig jut a sorozatban, ezért lehet, hogy a Juventus két évvel ezelőtt, mikor döntőt játszott, 100 millió eurót kapott végül az UEFA-tól, más olasz csapat nem jutott ugyanis sokáig abban az évadban).

A FIFA a válogatott mellett a klubcsapatoknak is fizet, akik minden játékosuk után napi 7300 dollárt (2 millió Ft) kapnak. Ami a FIFA-t illeti, a szervezet kamatostul kapja vissza a versenybe ölt összeget, előzetes becslések szerint a bevételei elérhetik az 5 milliárd dollárt is, ilyen kontextusban pedig a rekordnak számító díjazás szintén nem számít kimagaslónak.

Arról, hogy a FIFA milyen ügyesen nyeli el a profit jelentős részét, korábbi nagyinterjúnk alanya, Hegedűs Henrik futball szakíró is beszélt.

Ez a világbajnokság hazugsága a fociról – interjú Hegedűs Henrikkel

Oszd meg!