Fotó: Nemesh Yanosh / UNIAN
rövid hír

Megvan az első nagy orosz cég, amely felszólalt a háború ellen

Forbes
2022. március 04. 2 perc olvasás

A második legnagyobb orosz olajkitermelő a honlapján közzétett rövid közleményben a fegyveres konfliktus lezárását követeli. 

A Lukoil az első nagy orosz cég, amely nyílt felhívást tett közzé arról, hogy a háborúnak véget kell vetni. A társaság közleményében kijelentette, hogy aggasztják a „tragikus ukrajnai események” és támogatja a konfliktus lezárására irányuló tárgyalásokat. A fegyveres konfliktus azonnali beszüntetésére szólítottak fel, teljes mértékben kiálltak amellett, hogy diplomáciai úton kell rendezni a kialakult helyzetet. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Andrej Gorskov

Ha lassan is, de az orosz sereg folytatta az előrenyomulást Ukrajnában, több várost és civil célpontokat is rakétáztak a tegnapi nap folyamán, egyre nő a civil áldozatok száma. Vlagyimir Putyin tegnap tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel, azt mondta, addig tart a háború, ameddig a céljukat el nem érik.

Közben tegnap folytatódtak a béketárgyalások, ahol legalább abban megegyezett az ukrán és orosz fél, hogy humanitárius folyosót nyitnak az ostromlott városokban, hogy a civil lakosság elmenekülhessen, élelmiszert és gyógyszereket is juttatnak a nagyobb városokba. A tárgyalásokat folytatják. 

Borítók: Eligazítás tartanak civileknek Ungváron fegyverekről. Nemesh Yanosh / UNIAN