Üzlet

Megkapta az uniós engedélyt a Pfizer és a Biontech vakcinája

Forbes
2020. december 21. 2 perc olvasás

Már csak a Bizottság jóváhagyása kell, onnantól a tagállamok szabadon szervezhetik az oltást.

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer és a Biontech közös vakcináját – számolt be az MTI. Ugyan csak egyéves alkalmazás után kaphatna engedélyt a vakcina, de az ügynökség most gyorsított eljárásban döntött. A forgalmazáshoz még kell az Európai Bizottság jóváhagyása is, amely valószínűleg hamar meg is érkezik. A jóváhagyás birtokában a tagállamok szabadon szervezhetik meg a tömeges oltást.

A vakcina hatékonyságát 36 ezer főn, köztük 75 év felettieken végzett tesztek alapján mérték. A 18 ezer fő közül, akik placebót kaptak, 162-en produkáltak tüneteket, míg a vakcinával beoltott 18 ezer főből csak 8-an,

azaz a szer 95 százalékos hatékonyságú.

A Telex anyaga idézi az ügynökség közleményét, amelyben Emer Cooke, az EMA igazgatója arról beszél: az engedélytől függetlenül folytatják az oltás biztonságára és hatékonyságára vonatkozó adatok gyűjtését és elemzését.

Az unió 200 millió dózisnyi vakcinát foglalt le, de további 100 millióra van még opció. A tagállamok az eredeti tervek szerint lakosságarányosan kapnak a szerből. Müller Cecília országos tiszti főorvos ma azt mondta, hogy az első hazai szállítmányban mindössze ötezer embernek lesz elegendő oltóanyag, ez még csak jelképes mennyiség, de később folyamatos lesz a szállítás.

Borítókép: CDC / Unsplash