Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sarkvidéki hideg kell a vakcinák szállításához, eljött a hidegláncot biztosító cégek aranykora

Nagy az érdeklődés a tőzsdén a vakcinák hideg tárolását és szállítását megoldó kisebb cégek felé, pedig a „hideg lánc” egy elhanyagolt szeglete volt az egészségügyi iparnak. Eddig. Évente 50 százalékot nőhetnek ezek a cégek a következő öt évben.

A Pfizer-Biontech vakcinája sorra kapja a zöld jelzéseket, és valószínűleg a Modernáé hamarosan követi, de még több, kevésbé ismert, viszont ígéretes eredményeket produkáló vakcinajelölt is van. Az, hogy nem egy közülük csak a szó szoros értelmében sarkvidéki hőmérsékleten, mínusz 70 Celsius-fokon őrzi meg hatékonyságát (köztük a Pfizer-vakcina is) megnehezíti a tárolást és a szállítást világszerte. 

Épp ezért szükségszerűek lettek azok az eddig ismeretlen cégek, akik ezt a különösen specializált munkát – az extrém körülmények közötti tárolást és szállítást – el tudják végezni, most a The New York Times írt róluk és az őket övező érdeklődésről. Nemcsak a kormányok keresik őket együttműködéssel, de a Wall Street-i befektetők, akik kevés dolgot szeretnek annyira, mint egy forró témát, ami nagy profittal kecsegtet, szeretnének beszállni az akcióba. 

A Pfizer és Moderna részvényeit már kellőképp felsrófolták, a Fedex és UPS-részvények pedig hónapok óta élvezik a befektetők kitüntető figyelmét, ahogy több millió amerikai állt át online vásárlásra. Most a vakcinaszállítók vannak soron.

Az úgynevezett „hideg lánc” eddig egy álmoskás sarka volt az egészségügyi iparnak. A technológia, ami lehetővé teszi, hogy az állati eredetű sejtek és szövetek sértetlenek maradjanak, az 1950-es évek óta elérhető, és a rákkutatás bizonyos áttörései, ahol szintén szükséges ez a technológia korábban is irányítottak felé némi figyelmet.

Az ilyen cégek kialakítottak egy körülményes, fagyasztóteherautókból és repülőkből álló ellátási láncot, amelyben

a legkisebb hiba is azt jelenti, hogy több tonna anyag válhat létfontosságúból feleslegessé csupán percek alatt. 

Ilyen cég például a Sterling Ultracold, az ő fagyasztóik töltik meg a hollandiai fagyasztófarmokat, ahol a vakcinák nagy részét tárolni fogják. „Nem telik el nap úgy, hogy ne érkezzen új megkeresés” – mondta a The New York Times-nak Dusty Tenney, aki az eszközök gyártását felügyeli. A Sterling december elején kapott egy nem nyilvános összegű tőkeinjekciót, hogy bővítse a gyártókapacitását.

Októberben a Blackstone magántőkealap 275 millió dollárt fektetett a Cryoport nevű cégbe, akik kényes, sérülékény anyagok szállítására specializálódtak,

részvényei 180 százalékot nőttek idén. 

Az Ember nevű beépített GPS-es fagyasztódobozainak befektetői között pedig ott van a Jonas Brothers két tagja és Kevin Durant, a Brooklyn Nets dobócsatárja is. A szintén szállításban érdekelt PCI Pharma most váltott vezetést, abban mostmár a Kohlberg & Company és Abu Dhabi nemzeti vagyonalapja is helyet kapott.

Tőzsdei előrejelzések szerint ezek a cégek évi 50 százalékos növekedést képesek produkálni a következő öt évben. 

Borítókép: Daniel Schludi // Unsplash

Oszd meg!