Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

90 százalék feletti hatékonyságot ért el egy vakcina

Hétfői bejelentésük szerint a német Biontech és az amerikai Pfizer gyógyszercégek novemberben jóváhagyást kérnek koronavírus-oltóanyagukra az Egyesült Államokban – írja a 24.hu a német Handelsblatt alapján. A vakcina tesztelésének harmadik fázisában 43 ezer ember vett részt.

A gyógyszercégek adatai szerint a nagymintás tesztek során vakcinát felvevőknél a Covid-19 kialakulásának kockázata

több mint 90 százalékkal alacsonyabb volt, mint oltás nélkül. 

Az engedélyező hatóságok korábban azt közölték, hogy egy 50 százalékban hatásos oltóanyagra is megadnák az engedélyeket.

A Biontech magyar alelnökének szabadalma is kellett a sikeres oltóanyagfejlesztéshez.

Kik kaphatnak belőle először?

A világjárvány második hulláma Magyarországon is tombol, a kormányfő ma jelentett be újabb korlátozó intézkedéseket.

Korábban a vakcina kapcsán azt közölte, orosz, kínai és izraeli partnerekkel, valamint Brüsszelben tárgyalnak annak beszerzéséről. Orbán Viktor ma azt mondta, 90 nap és lesz vakcina. Első körben biztos, hogy a legveszélyeztetettebbeket, vagyis az egészségügyi dolgozókat fogják majd nagy számban beoltani, ezt több kormány is bejelentette már. A külföldről kapott vakcinákat először itthon is tesztelik, vizsgálják, csak ezután adják majd be őket. Az biztos, hogy megfelelő oltóanyag esetén a tömeges oltás majd csak jövőre várható.

Borítókép: Interkatív térkép a koronavírus-járvány terjedéséről. Fotó: Martin Sanchez // Unsplash

Oszd meg!