Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Illusztráció: ENSZ / Unsplash

Megjelent a dél-afrikai mutáns is Magyarországon

Először mutatták ki nálunk is egy betegben a dél-afrikai koronavariánst. 

Az utóbbi hetekben a koronavírus brit mutánsa terjed szélsebesen az országban, az új fertőzések nagyját már ez a variáns okozza. Most mutatták ki azonban először a még fertőzőbb, dél-afrikai törzset is.

A Neumann Labs, szerkesztőségünknek megküldött közleményben megerősítette, hogy a nemrég bevezetett PCR-tesztjük egy vizsgált személyben bizonyítottan a dél-afrikai variánst mutatta ki. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették.

Orbán Viktor: lehet, hogy tovább szigorítunk

Müller Cecília országos tisztifőorvos már beszélt is róla az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Ő is figyelmeztet: az új mutáns ellenállóbb, az antitestek kevésbé tudnak megküzdeni vele, ezért a már korábban megfertőződött személy is könnyen újra fertőződhet. 

Készül ellene a vakcina

Nem mi vagyunk Európában az elsők, ezt a törzset már Franciaországban és a szomszédban, Ausztriában is kimutatták már. A Moderna már el is készült az erre a mutánsra készített vakcinával,  az első adagokat a klinikai kutatásra már le is szállította az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézeteknek (National Institutes of Health, NIH), hogy megkezdődhessenek.

Megjött a kínai vakcina, borul az oltási terv, íme ki milyen vakcinára számíthat és mikor

Borítókép: ENSZ / Unsplash

Oszd meg!