Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

Megjött a kínai vakcina, borul az oltási terv, íme ki milyen vakcinára számíthat és mikor

A kínai vakcina érkezésével felpöröghet az oltási program, két hét alatt 400 ezernél is több ember kaphatja meg az első adagot, ami több, mint ahányan eddig összesen vakcinához jutottak. De az öt különböző vakcina eltérő alkalmazhatósága miatt az eddiginél jobban felborulhat az oltási terv. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat vakcinánként és korcsoportonként.

A legfontosabb újdonság, hogy korábban a Szputnyik és az Astrazeneca esetében igen óvatosan húzták meg az alkalmazási kört, a legkevésbé bevizsgált kínainál viszont nagyon lazára vették a figurát a magyar engedélyező hatóságok, a legkockázatosabb idős krónikus betegeket leszámítva bárkinek beadhatják. 

Ez alapján a lényeg: ki melyiket kaphatja a jelenleg érvényes szabályok szerint és mi a gyakorlat?

  • Pfizer-Biontech: bárki megkaphatja. A nagyon alacsony tárolási hőmérséklet miatt főleg oltópontokon adják be, jelenleg a legidősebbeknek (a friss eredmények alapján nem szükséges az extrém hideg a tároláshoz). 
  • Moderna: bárki megkaphatja. Kevés érkezik belőle, de könnyebben szállítható, jelenleg főleg idősotthonokban használják
  • Astrazeneca: csak 18 és 59 év közöttiek kaphatják. Jelenleg ebben a korosztályban a krónikus betegeket oltják vele a háziorvosok
  • Szputnyik V: Nincs életkori korlátozás, de krónikus betegek nem kaphatják. Eddig az idős, krónikus betegséggel nem küzdők körében adták elsősorban, de sokan visszautasították. (Merkely Béla SOTE-rektor kaphatott volna Pfizert, de példamutatási céllal a Szputnyikot választotta.)
Merkely Béla megkapja a Sputnik V vakcinát. Fotó: Semmelweis Egyetem

Merkely Béla megkapja a Sputnik V vakcinát. Fotó: Semmelweis Egyetem

  • Sinopharm: bárki megkaphatja, de a 60 év feletti krónikus betegek esetében orvosi mérlegelést ír elő a frissen kiadott alkalmazási előírás. Az oltási munkacsoport vezetőjének szombati bejelentése szerint krónikus betegeket oltanak majd vele korcsoporti korlátozás nélkül.

A bevételre éhes kereskedők miatt szállhatnak el az árak – mutatjuk, hol drágulhat az élet

Ezek alapján mire számíthatunk korcsoportonként?

  • 75 év felettiek: eddig itt csak a Pfizer és a Moderna vakcináját lehetett használni (plusz a kis számú egészségesnek elvileg Szputnyikot is, de ebben a korosztályban már kevesen vannak, akik nem küzdenek valamilyen krónikus betegséggel). Sokan nem kerültek még sorra, 80 felettiek és krónikus betegek is várakoznak. Várhatóan a stabil állapotban tartott krónikus betegséggel élőket fogják megkínálni a kínai Sinopharm vakcinával a következő hetekben, aki nem kéri, néhány héten belül sorra kerülhet a nyugati oltásokkal is.
  • 60 és 75 év közötti krónikus betegek: noha veszélyeztetettek, közülük alig került sorra valaki eddig, mivel a Pfizerrel és a Modernával a legidősebbektől indultak lefelé, mást meg nem kaphattak. A háziorvoson múlik, hogy kiknél tartja biztonságosnak ebben a körben a kínai vakcinát, őket heteken belül hívhatják.
  • 60 és 75 év közötti nem krónikus betegek: Pfizer és Moderna hiányában eddig a Szputnyikot kaphatták, mostantól a kínait is. Nekik valószínűleg sok hetet kell várniuk a nyugati vakcinára, ha a keletit nem kérik. 
  • 19-59 közötti krónikus betegek: eddig Astrazenecát kaphattak és oltják is őket nagy számban a háziorvosok (múlt héten érkezett az oltóanyagból). Várhatóan ezt a csoportot is megcélozzák a kínaival, de aki nem kéri, jelen állás szerint viszonylag hamar sorra kerülhet az Astrazenecával is.
  • 19-59 közötti egészségesek: őket még nem oltják és csak akkor kerülnek sorra, ha az oltási sorrendben előttük állók között nem tudják beadni valamelyik vakcinát – erre a kínainál van a legnagyobb esély. De már eddig is előfordult (nagyrészt vidéken, falvakban), hogy bontott vakcinára nem találtak mást a háziorvosok, mint egészséges fiatalokat.

 

Oszd meg!