Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Orbán Viktor / Facebook

Orbán Viktor: lehet, hogy tovább szigorítunk

Szigorítani fogjuk a határátlépést, a kormányfő emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban. Több régiós országban is drámaivá vált a járványhelyzet.

Nemhogy a lehetséges nyitásról nincs még szó, de lehet, hogy tovább szigorítunk. Orbán Viktor kormányfő reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy a helyzet drámaian romlik, a következő napokban dől el, hogy kell-e tovább szigorítani.

Sőt, a kormányfő „emelt szintű készültséget” rendelt el a kórházakban, hogy a legmagasabb szinten menjen a védekezés.

Az elmúlt egy napban 4668 új beteget regisztráltak és 123-an haltak bele a fertőzésbe, 451 ember van lélegeztetőgépen. Orbán ismertette, hogy több mint 15 ezer ágy van szabadon az egészségügyben, és 2296 lélegeztetőgéppel szerelt ágy.

Megjött a kínai vakcina, borul az oltási terv, íme ki milyen vakcinára számíthat és mikor

„Az okos kitalálja, hogyan utazzon”

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogyha nem érkezne az országba a kínai vakcina, akkor „nagy bajban lennénk.” Az uniós vakcinabeszerzés nem érkezik, ennek ellenére „húsvétra Magyarország lesz a legátoltottabb ország Európában.”

A határoknál viszont mindenképp szigorítanunk kell, korlátozni kell az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is, nehogy behurcolják az afrikai vírusmutánsokat. Elvárja az Operatív törzstől, hogy szigorú szabályrendszert dolgozzanak ki, mert „az okos kitalálja, hogyan utazzon.”

Az egyes vakcinák használhatóságáról itt írtunk.

  • Pfizer-Biontech: bárki megkaphatja. A nagyon alacsony tárolási hőmérséklet miatt főleg oltópontokon adják be, jelenleg a legidősebbeknek (a friss eredmények alapján nem szükséges az extrém hideg a tároláshoz). 
  • Moderna: bárki megkaphatja. Kevés érkezik belőle, de könnyebben szállítható, jelenleg főleg idősotthonokban használják
  • Astrazeneca: csak 18 és 59 év közöttiek kaphatják. Jelenleg ebben a korosztályban a krónikus betegeket oltják vele a háziorvosok
  • Szputnyik V: Nincs életkori korlátozás, de krónikus betegek nem kaphatják. Eddig az idős, krónikus betegséggel nem küzdők körében adták elsősorban, de sokan visszautasították. (Merkely Béla SOTE-rektor kaphatott volna Pfizert, de példamutatási céllal a Szputnyikot választotta.)
  • Sinopharm: bárki megkaphatja, de a 60 év feletti krónikus betegek esetében orvosi mérlegelést ír elő a frissen kiadott alkalmazási előírás. Az oltási munkacsoport vezetőjének szombati bejelentése szerint krónikus betegeket oltanak majd vele korcsoporti korlátozás nélkül.

Az összeomlás szélén

Az elmúlt napokban több régiós országban súlyosan romlott a helyzet. Szlovákia világelső lett az egy főre jutó halálozási számokban, több beszámoló szerint az összeomlás szélére került az egészségügy.

A Paraméter.sk két napja tette közzé a dunaszerdahelyi kórházban készült dokumentumfilmjét, drámai képest festve a kórházban uralkodó viszonyokról.

Csehországban is súlyos a helyzet, minden korábbinál keményebb lezárások jönnek. Várhatóan az élelmiszerboltokon, gyógyszertárakon és drogériákon kívül bezárnak minden üzletet és jelentősen korlátoznák a lakosság szabad mozgását.


Oszd meg!