Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

McDonald’s- dolgozók sztrájkoltak, mert a cég semmit nem tesz a zaklatásos ügyeikben

A tüntetők állítása szerint sokakat még meg is büntettek azok közül, akik jelentették, hogy munka közben szexuális abúzus érte őket. A magyar éttermekben is vizsgálatok indulnak.

Öt amerikai városban, Chicagóban, Detroitban, Houstonban és Miamiban mentek utcára és kezdtek sztrájkba McDonald’s-dolgozók kedden, miután állításuk szerint a cég nem veszi tudomásul az őket munka közben ért szexuális bántalmazásokat.

A sztrájkot a Fight for 15$ (Harc 15 dollárért) nevű csoport szervezte, amely 2012-ben, New Yorkban követelt először minimum 15 dolláros órabért a gyorséttermi dolgozóknak. A sztrájkról hírt adó BBC-nek nincs információja arról, hány dolgozó szüntette be a munkát kedden, a McDonald’s mindenesetre közleményben reagált. Ebben azt írták, „a szexuális zaklatásnak és bántalmazásnak nincs helye” náluk.

Évek óta húzódó ügyek

A sztrájkolók azt mondják, 2018 óta ez már az ötödik munkabeszüntetés, amit a szexuális zaklatások fölötti szemet hunyás miatt tartanak.

„Azért sztrájkolok, mert évek óta tartó tüntetések ellenére a McDonald’s továbbra sem vállal felelősséget a számtalan nőért és tizenévesért, akik az éttermekben világszerte bántalmazással néznek szembe” – mondta Jamelia Fairley, egy floridai gyorséttermi dolgozó az egyik tüntetésen.

2020-ban egy 800, McDonald’s-ban dolgozó nő részvételével készült kérdőívből kiderült, kétharmaduk már szenvedett el valamilyen szexuális bántalmazást munka közben. A szakszervezetüknek adott válaszokból az is kiderült, az eseteket jelentők 71 százalékának nemhogy segített volna az étterem, még ők kerültek rosszabb helyzetbe.

A munkások állítása szerint ekkor többeket csökkentett munkaidőre helyeztek át vagy akár ki is rúgtak.

A McDonald’s azt ígéri, januártól minden dolgozóját képzésekre küldi. Ettől a cég azt reméli, megszűnnek a zaklatások. A tüntetők szerint azonban ez nem elég, hiányolják ugyanis a kilátásba helyezett következményeit annak, ha valaki nem felel meg a képzéseken.

Ha a gyorsétteremlánc beváltja ígéretét, az itthoni McDonald’s-okat is átvilágítják.

A BBC által idézett közleményükben legalábbis a világszerte található mind a 40 ezer éttermükben vizsgálatokat ígértek a visszaélések felderítésére.

Borítókép: McDonald’s-dolgozók egy 2018-as tüntetésen Észak-Karolinában Fotó: NC Raise Up / Twitter

Oszd meg!