Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője. Fotó: facebook / Manchester City

Bankot robbanthatnak még a nagy klubok az átigazolási szezon végén

Átalakulóban a játékospiac az európai fociban a koronavírus-járvány tépázta szezonok után: sok a kifutó szerződése után ingyen megszerzett játékos, de így sem maradtunk 100 milliós tétel nélkül. Két nagy dobás még jöhet. 

Harry Kane, a Tottenham Hotspur csatára világossá tette, hogy nem igazol Londonból a Manchester Cityhez, a nyár egyik nagy transzfere így kútba esett. A manchesteriek egy nagy skalpot már szereztek: 100 millió fontért megszerezték Jack Graelisht az Aston Villától, csatárra viszont még szükségük lesz.

Úgy tűnik, megvan az újabb célpont: Cristiano Ronaldo. 

Az Athletic sportlap arról ír, hogy az olasz Juventusban C. Ronaldo nem lehet elégedett, címeket ugyan nyert az olasz rekordbajnokkal, de a csapat tavalyi éve kifejezetten katasztrófális volt. A portugál egyértelmű célja az, hogy újabb csapattal nyerjen Bajnokok Ligáját (Angliában és Spanyolországban eddig összesen ötször nyert a sorozatban), ettől elég messze volt Olaszországban. Az olajmilliárdokból építkező Manchester City tavaly döntős volt, a kerete megvan hozzá, hogy felérjen a csúcsra. Ez vonzó lehet a portugál számára is. A Juventus alelnöke, Pavel Nedved elég határozottan állította, hogy Ronaldo az ő játékosuk lesz a következő szezonban is, de az átigazolási időszak jövő keddig tart, addig még bármi megtörténhet. Lionel Messi Párizsba költözése pedig jelzi, hogy mennyire kell komolyan venni az ilyesfajta nyilatkozatokat. 

Messi szerződése „kifizeti saját magát”, története legjobb üzletét kötötte a PSG

A másik nagy üzlet a francia Mbappé igazolása lehet, őt épp Párizsból csábítja a Real Madrid.

Spanyol beszámolók szerint a világbajnok francia nem volt felhőtlenül boldog Messi érkezése miatt (bár Instagramon igyekezett mindezt cáfolni), ugyanakkor történelmi támadósor állt össze a Paris Saint-Germainben (PSG), ahol Neymar, Messi és Mbappé egyszerre rohamozhatja az ellenfelek kapuját. Mbappé jövőre ingyen igazolhatóvá válik, mert szerződése lejár, a Real Madrid tavaly már próbálkozott a megszerzésével, most 160 millió eurós, igen meggyőző ajánlatot tettek. 

A pénzügyi fairplay szabályok megsértése miatt egyszer már megbüntetett franciáknak jól jöhet ez a summa, mert ugyan csak 60 millió eurót költöttek a nyáron új játékosokra (Messi és Donnarumma is ingyen érkeztek, például), a fizetésekre komoly összeget fognak elkölteni.

A mérlegükben ezt az Mbappéért kapott pénzzel ki tudják egyensúlyozni, így a katari pénzből eddig is gyakorlatilag korlátozás nélkül gazdálkodó PSG papíron legalább meg tud felelni az UEFA-elvárásoknak, nem kell majd magyarázkodniuk vagy újabb büntetést kockáztatniuk. 

A Szuperliga-balhé egyik legnagyobb nyertese pont a PSG mögött álló katari üzleti kör, és vezetőjük, az UEFA végrehajtó bizottságába is bekerülő Nasser Al-Khelaifi. Éppen ezért nem valószínű, hogy sok támadás érné az európai szövetség mellett kiálló sportvezetőt a nyári szerzemények miatt, de a pénzügyi fairplay szabályok átszabása előtt neki is jobb, ha csend van a PSG háza táján. A franciák megfelelő ajánlat esetén elengedhetik Mbappét. 

Messi fizetését durván megvágták, a Barcelona több játékoson is spórolhat még

Az viszont különösen pikáns, hogy miközben a hagyományos nagy klubok ingyen igazolható játékosokkal igyekeztek megerősíteni a keretüket, a kisebb klubok pedig kifejezetten nehéz időszakon vannak túl, a nyár legnagyobb üzleteit olyan csapatok hozzák tető alá, akik korlátlan erőforrások felett rendelkeznek:

a Manchester City és a PSG is arab olajmonarchiák költségvetési tétele. Ráadásul utóbbinak most már komoly lobbiereje is van, hogy az eddig is alig betartatott pénzügyi szabályozást számukra kedvezően alakítsák.

Eddig a renitenseket az átigazolási piacról is kitilthatták, ezután az új tervek szerint majd luxusadót fizethetnek. Nem kérdés, melyik fáj nekik jobban. 

Borítókép: Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője. Fotó: facebook / Manchester City

Oszd meg!