Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Messi szerződése „kifizeti saját magát”, története legjobb üzletét kötötte a PSG

A sokáig a túlározott és benézett igazolásokról híres Paris Saint-Germain egy szürreális átigazolási időszakon van túl, 245 millió eurónyi értéket szereztek mindössze 60-ért. Lionel Messi is ingyen jött, története legnagyobb üzletét köthette a párizsi elitklub, a befektetés valószínűleg „kifizeti saját magát.”

Ugyan még mindig üzleti titok Lionel Messi új, párizsi szerződése, a fő számokat már ismerni. Az argentin világsztár egyszeri, 25 millió eurós aláírási pénzt kapott a szerződéskor a Paris Saint-Germaintől, valamint évente nettó 25 millió eurót keres majd a klubnál a The Athletic információi szerint. A kétéves szerződés a lejáratkor háromévessé alakulhat, ha az argentin jól érzi magát és meg vannak vele elégedve. Messi Párizsba érkezésekor elmondott mindent, amit egy friss igazolástól várni lehet: örül a karrierje új fejezetének, alig várja, hogy bemutatkozhasson, trófeákat akar nyerni Párizsban és így tovább.

Párizsban nem hezitáltak sokat a 34 éves argentin leigazolásakor, főleg, hogy ingyen lehetett megszerezni. Nem véletlen, hogy amikor Messi bejelentkezett a PSG vezetőedzőjénél, a szintén argentin Mauricio Pochettinónál,

a klub vezetése gyorsan átszámolta a várható megtérülést, és látták: a befektetés kifizeti saját magát.

Főleg onnan nézve, hogy a piaci szereplők pár éve 500 millió eurót emlegetettek, mint amennyiért Európa másik olajmeghajtású csapata, a Manchester City megszerezné az argentint.

Miért érte meg szerződtetni egy 34 éves játékost?

Messi reklámértéke még mindig óriási. Cristiano Ronaldóval együtt magasan a legismertebb és legjobban eladható futballisták. Évek óta a legjobban kereső sportolók is – idén Conor McGregor csak azért tudta őket letaszítani a trónról, mert eladta részesedését a viszkimárkájában. Messi az Adidas fő reklámarca, bármilyen torna idején a legjobban értékesíthető játékosok közt van. Amikor Cristiano Ronaldo három éve a Juventushoz igazolt, a piac biztosan tudta: nemcsak sportszakmai, de üzleti döntés volt a portugál sztár leigazolása. A Juventust azóta pedig hiába nyomja Ronaldo fizetése, marketingértékben megérte három évig kigazdálkodni az óriási bérigényt.

Messi reklámerejére jó példa, hogy a PSG Instagram-követőinek száma az első pletykáktól az átigazolásig 23 millió fővel nőtt. Messi 150 ezer darab új mezét a PSG összesen 7 perc alatt árusította ki az online felületen.

Nem véletlenül mondta Nasser Al-Khelaifi, a klub vezérigazgatója, hogy mindenki megdöbben majd, amikor nyilvánosságra hozzák a számokat. „Reméljük, azért magasabb fizetést nem kér majd” – viccelődött.

Messi és a PSG elnök-vezérigazgatója, Nasser Al-Khelaifi

A PSG-nél pedig elégedetten dőlhetnek hátra, és Al-Khelaifi is végre büszke lehet magára. Évek óta próbálják megszerezni az argentin zsenit, aki tökéletesen egészíteni ki a pályán barátját és volt klubtársát, a brazil Neymart.

Érdekesség, hogy többek közt Neymar azért hagyta el négy éve Barcelonát Párizs kedvéért, hogy végre ő lehessen a sztár, és ne szoruljon mindig Messi mögé.

A PSG viszont a világrekordért, 222 millió euróért, nagyon gyanús körülmények közt (a játékos saját maga rakta le a kivásárlási árát, amit kölcsönkapott) leigazolt Naymarral sőt, az aztán 160 millió euróért vett Mbappéval a fedélzeten sem tudta begyűjteni a Bajnokok Ligája serlegét, ami a tulajdonosi kör fő célja.

A PSG tulajdonosa a Qatar Sports Investments, azaz a katari királyi család sportholdingja. A klubot presztízsből vették 2011-ben: Roman Abramovics és a Chelsea példája mutatja, hogy egy jó nevű klubbal a zsebében bárki meg tudja vetni a lábát az európai üzleti életben. A katariak azóta horrorösszeget, bő 1,3 milliárd eurót költöttek játékosokra, pár éve mi is mutatós ábrán vázoltuk, mennyi pénzből érte utol a párizsi foci a barcelonait. A másik elit olajcsapat, a Manchester City az Abu Dhabi United Group, tehát az abu dzabi királyi család tulajdonában van. Az pedig külön érdekesség, hogy az Athletic szerint a pénzt mostanában számolatlanul költő Chelsea is megkörnyékezte Messi családját a klubváltás miatt.

Szürreális volt ez az egész

A párizsi átigazolási időszak egészen szürreálisan sikerült, főleg úgy, hogy mennyi pénzből hozták össze. A Transfermarkt szerint 245 millió euró értékű játékost szereztek meg úgy, hogy mindössze 60 millió eurót költöttek rájuk. Ingyen érkezett a 10 millió eurós Sergio Ramos, a 30 millió eurós Georginio Wijnaldum, a 65 millió eurós Gianluigi Donnarumma és a 80 millió eurós Lionel Messi is. Egyedül a 60 millió euróba kerülő Achraf Hakimiért fizettek, érte éppen 60 millió eurót. Ez egy futballpénzügyi zseninek is büszkeségre okot adó transzferidőszak lenne, a túlárazott, benézett igazolásokkal jó viszonyt ápoló PSG-nél pedig különösen elégedettek lehetnek.

Még egy komoly igazolás ingyen, Gigi Wijnaldum

Az argentin sztár érkezésével ráadásul a PSG várható kezdőcsapata nemcsak szürreálisan erős, de szürreálisan drága is lesz.

 • Gianluigi Donnarumma: 65 millió euró
 • Presnel Kimpembe: 40 millió euró
 • Sergio Ramos: 10 millió euró
 • Marquinhos: 75 millió euró
 • Achraf Hakimi: 60 millió euró
 • Georginio Wijnaldum: 30 millió euró
 • Marco Verratti: 55 millió euró
 • Angel di Maria: 20 millió euró
 • Neymar: 100 millió euró
 • Lionel Messi: 80 millió euró
 • Kylian Mbappé: 160 millió euró

Ami összesen: 695 millió eurót jelent a Transfermarkt szerint.

Ráadásul az új támadóhármas, az MNM (Messi-Neymar-Mbappé) 340 millió eurót ér a német fociportál szerint, ami magasan veri a szintén Messi és Neymar közreműködésével, korábban a Barcelonában játszó MSN-t (Messi, Neymar, Suárez). Ez a hármas a csúcson, a 2015-ös Bajnokok Ligája-győzelem idején mindössze 280 millió eurót ért. (Suarez: 80, Messi:120, Neymar: 80)

Mi is történt Barcelonában?

Ahogy mi is írtunk róla, július 1-től a hatszoros aranylabdás Lionel Messi free agentté, azaz szabadon igazolható játékossá vált. Korábban nem írta alá új szerződését klubjával, a Barcelonával, majd ugyan a felek mindenben megegyeztek, de a spanyol szövetség adósságszabályai miatt nem nevezhették őt a jövő évi keretbe. A spanyol adósságszabályok minden évben megállapítanak egy maximális költséget, amit egy csapat játékosbérekre költhet – és amely szint a csapat gazdasági egyensúlyát tükrözi vissza.

A Barcelona viszont – főleg az elképesztően kártékony volt elnök, Josep María Bartomeu miatt – évek óta súlyos adósságválságban van, a kiadási plafon 671 millió euróról 348-ra csökkent már tavalyra, a következő szezonban pedig 160 millió euró körül alakulhat.

A spanyol szövetség jelezte: Messi így biztos nem lehet keretben jövőre.

Messi a búcsút jelentő sajtótájékoztatón. Fotó: Leo Messi / Facebook

Messi a világ legjobban kereső játékosa, fizetése évek óta súlyos teherként nehezedik a klub mérlegére, a júniusban lejáró szerződése hetente 1,34 millió euróról szólt. A hírek szerint a Barcelona és Messi is megtette, amit lehetett, az argentin belement abba is, hogy a fizetését a felére vágják meg, de még ez is borzasztó teher. Hiába tehát mindkét fél szándéka, a spanyol szövetség jelezte: nem engedik a Barcelonát az adósságszabályok felett költeni, így a játékostól a klubnak meg kell válnia. Viszont a játékos, mivel szerződése lejárt, már nem volt a klub játékora.

Messi tehát, aki ugyan a legjobban nyomta a Barcelona mérlegét, de akit messze a legtöbb pénzért lehetett volna értékesíteni, végül ingyen távozott a katalán klubtól.

Ennél nagyobb blama kevés van.

És még mindig nincs vége, a Barelonának tovább kell karcsúsítania a fizetéseket, ha nagy neveket akar igazolni. A klub már megkötötte az első szerződéseket, amiben fiatal játékosokat adnak el, kevéssé ismert neveket, mint Junior Firpo, Jean-Clair Todibo, Konrad de la Fuente, Francisco Trincao és Carles Alena. Tele van azonban a keret olyan, alig használt vagy nem igazán bevált sztárokkal, akiknek fizetése nagyon komoly terhet jelent a csapat kiadásai közt. Antoine Griezmann, Philippe Coutinho és Ousmane Dembele is nagyjából megbukott Katalóniában, a klub nyáron kiárusíthatja őket. Az Athletic pedig arról ír, hogy további nagy neveknek, Marc-Andre ter Stegennek, Sergio Busquetsnek, Frenkie de Jongnak és Jordi Albának is bele kell mennie a fizetéscsökkentésbe.

Borítókép: PSG / Facebook

Oszd meg!