Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Messi Facebook

Messi fizetését durván megvágták, a Barcelona több játékoson is spórolhat még

Sikerült ugyan megállapodnia a Barcelonának és Lionel Messinek az új szerződésről, de a hírek szerint a felére vágják a hatszoros aranylabdás játékos horrorfizetését.

A hatszoros aranylabdás Lionel Messi megegyezett a Barcelonával, az argentin csillag marad a katalán klubnál, és sajtóhírek szerint abba is belement, hogy felére csökkentség a fizetését – adta hírül a The Athletic.

A friss Copa America-győztes Messinek június 30-án járt le a barcelonai szerződése, onnantól szabadon igazolhatóvá vált. Valószínűleg azért nem egyezett meg korábban a klubbal a hosszabbításról, hogy jobb alkupozícióba kerüljön. A világ egyik legismertebb labdarúgójának korábbi szerződését a spanyol El Mundo szivárogtatta ki január végén. Ebből derült ki, hogy Messi minden bónusszal együtt egy 555,2 millió eurós szerződést írt alá négy évre, ami még az elszálló futballfizetések világában is horrorösszegnek számít.

Az új szerződése 2026-ig, Messi 39 éves koráig szól, valószínűleg ez az utolsó komoly klubja.

Van egy záradék is a kontraktusban, ami szerint két év múlva egyoldalúan felbonhatja a szerződést és távozhat a csapattól. Arról viszont nincs hír, hogy milyen bónuszok járnak a játékosnak. Messi épp jól megérdemelt pihenőjét tölti a dél-amerikai kontinenstorna után, a szerződését még nem mutatták be, jelenleg jogi átvizsgálás alatt van.

Komoly bajban a Barcelona

A katalán sztárcsapat komoly adóssággondokkal küzd már évek óta, az eladósodás egyik oka épp az, hogy a katalánok messze a legtöbbet költötték az elmúlt években fizetésekre. A koronavírus-járvány miatti korlátozásokon és kieső jegybevételeken sokat bukott a klub, ami felszínre hozta, amit eddig is lehetett tudni: nagyon felelőtlenül gazdálkodtak az elmúlt években.


Messi viszont évek óta a Forbes kereseti listájának az élmezőnyében van, bár idén a második helyre szorult a frissen lesérült Conor McGregor után.

A Barcelona ráadásul komoly hűségpénzt fizetett legnagyobb csillagának – miközben az már korábban kiszivárgott, hogy a kontraktus része volt az is: ha Messi a nyári felkészül előtt jelzi, hogy menne, szabadon elengedik (még a 700 millió euróra emelt kivásárlási árát sem kell kifizetni).

Nemcsak sztárfocista, de a világ egyik legeladhatóbb reklámarca is. Forrás: Leo Messi // Facebook

Miután az előző, a koronavírus-járvány miatt elhúzódó szezon vége katasztrofális volt (a Barca megalázó, 8-2-es vereséget szenvedett a Bajnokok Ligájában a későbbi győztes Bayern Münchentől), Messi jelezte is, lépne. A záradék azért nem lépett életbe, mert a szezon bőven az eredetileg tervezett után ért véget, vagyis Messi későn jelezte szándékát – az argentin végül nem akart pereskedni a klubbal, ahol egész felnőtt pályafutását töltötte, és maradt. Most már tudjuk, ebben szempont lehetett a hűségpénz is: csak ezen a címen 78 millió euró ütötte a markát.

Közel 3 millió eurós bónusz járt volna Messinek, ha BL-t nyer, ez ebben a négyéves periódusban nem jött össze, a legtöbb bónuszkritériumot azonban könnyen teljesítette, ami azt jelenti, hogy a bruttó 555,2 millió 92 százalékára jogosult. Ne legyünk persze igazságtalanok, a Barca az elmúlt négy évben rendre eljutott a Bajnokok Ligája végjátékáig, nyert két bajnoki címet és egy kupát is – többek között. Ebben Messinek hatalmas szerepe volt, az pedig nem csak rajta múlott, hogy a Barcelona kétszer is meggyőző előnyről kapott ki a BL elődöntőben.

Messi csak a kezdet

Azonban Messi fizetéscsökkentése csak a kezdet – legalábbis annak kellene lennie. A klub már megkötötte az első szerződéseket, amiben fiatal játékosokat adnak el, kevéssé ismert neveket, mint Junior Firpo, Jean-Clair Todibo, Konrad de la Fuente, Francisco Trincao és Carles Alena. Tele van azonban a keret olyan, alig használt vagy nem igazán bevált sztárokkal, akiknek fizetése nagyon komoly terhet jelent a csapat kiadásai közt. Antoine Griezmann, Philippe Coutinho és Ousmane Dembele is nagyjából megbukott Katalóniában, a klub nyáron kiárusíthatja őket. Az Athletic pedig arról ír, hogy további nagy neveknek, Marc-Andre ter Stegennek, Sergio Busquetsnek, Frenkie de Jongnak és Jordi Albának is bele kell mennie a fizetéscsökkentésbe.

Borítókép: Leo Messi // Facebook

Oszd meg!