Fotó: Steven Hwg // Unsplash
Fotó: Steven Hwg // Unsplash
rövid hír

Majdnem megkétszereződött az újlakás-kínálat 2021-ben

Forbes
2022. február 15. 3 perc olvasás

A községekben 123, a megyeszékhelyeken 100, Budapesten 60 százalékos volt az újlakás-piac bővülése tavaly.

Hatalmasat ment az építőipar 2021-ben, ha új lakások felhúzásáról volt szó – derül ki az ingatlan.com Forbes.hu-nak eljuttatott közleményéből.

Rekordév volt 2021

„Várható volt az építőipar fejlődése, több tényező is segítette a növekedést. A bázishatás az egyik, 2020-ban ugyanis a járványhatás miatt több mint kilencszázalékos visszaesést könyvelhetett el az ágazat, amely 2018-ban közel 23 százalékos, 2019-ben pedig 20 százalékos többletet ért el. Tavaly a járvány okozta bizonytalanság enyhülése, valamint a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, továbbá a tavaly ősszel elindult zöld otthon program miatt meglódult a lakásépítési kedv. Az építőipari növekedés így tavaly is érezhetően hozzájárult a múlt évi 7,2 százalékos GDP-növekedésnek” – értékelte a kedden megjelent friss építőipari és GDP-adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: „A fokozott lakásépítési kedvre utal, hogy a múlt év első 11 hónapjában több mint 15 ezer engedélyt adtak ki, ami jóval meghaladja a pandémia előtti évekre, 2017, 2018 és 2019 egészére vonatkozó 13-14 ezres szintet.”

Lakáspiac: 2022 az új lakások éve?

Jól látható a javulás az új lakások kínálatában is: az ingatlan.com adatai szerint 2021-ben kimagasló, 91 százalékkal több új lakóingatlant hirdettek meg eladásra. 2019-hez képest 94 százalékos bővülés látható, 2018-hoz viszonyítva pedig 145 százalékkal bővült az új lakások kínálata.

Menők lettek a falvak

Balogh László azt is elmondta,

a fővároson kívüli piacon, azon belül is a községekben ment végbe a legerőteljesebb fejlődés, ezeken a településeken az új lakások kínálata 2021-ben 123 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A megyeszékhelyeken és a kisebb városokban 100 százalék körüli volt a többlet, legkisebb arányban a fővárosban bővült a kínálat, ahol 60 százalékos kínálatbővülés ment végbe.  A növekedés összességében látványosnak mondható. 

„A legújabb adatok alapján bátran mondható: a 2021-es év megteremtette az alapjait annak, hogy 2022 az új lakások és lakásépítések éve legyen” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Elmondta azt is, hogy az állami beruházások visszafogása miatt felszabadulnak építőipari kapacitások, amelyek a lakásépítésekben jelenhetnek meg, ez pedig fékezheti a drágulás ütemét az új lakások piacán.

Borítókép: Steven Hwg // Unsplash

Kapcsolódó:

Ingatlanvita: nem a magántulajdont imádják a magyarok, csak minden más jelenlegi lehetőség borzasztó. Mi a megoldás?