Fotó: Mark Tryapichnikov // Unsplash
Fotó: Fotó: Mark Tryapichnikov // Unsplash
rövid hír

Lakáspiac: 2022 az új lakások éve?

Forbes
2022. február 01. 3 perc olvasás

Januárban másfélszer annyi új lakást hirdettek meg eladásra, mint egy évvel ezelőtt

Úgy tűnik, 2022 valóban az új lakások éve lehet a lakáspiacon – írja friss, a Forbes.hu-nak eljuttatott elemzésében az Ingatlan.com, melyben a kereslet és kínálat januári alakulását vizsgálták a használt és új építésű lakóingatlanok piacán több mint negyedmillió hirdetés adatai alapján.

Pörgő kereslet

Országosan majdnem 450 ezer érdeklődés érkezett januárban az eladó lakásokra és házakra, ami 76 százalékkal több mint egy hónappal ezelőtt, derül ki az elemzésből.

Éves összevetésben ötödével csökkent a kereslet, de az előző január kiemelkedően élénk volt a kibővített állami támogatások miatt.

Rengeteg újlakás-hirdetés

A kínálatban nagyon sok újlakás-hirdetés jelent meg az év első hónapjában:

összesen országszerte 1750 darab, ami másfélszer annyi, mint tavaly januárban. Az előző hónaphoz képest 73 százalékkal nőtt a friss kínálat.

„Első látásra a stagnálás visszafogott eredménynek tűnhet, ám 2021 januárjában kiugró volt az új lakások iránti érdeklődés. Elsősorban a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése miatt, emellett szerepet játszottak a kimagasló érdeklődésben a járvány tavalyelőtti legsúlyosabb időszakaiban későbbre halasztott vásárlások is” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki így folytatta:

„A múlt januári kiugró kereslet hirtelen jelent meg a piacon, akkor a kínálat akkor még nem tudott ehhez felzárkózni. A legújabb, idén januári adatok szerint masszív bővülés ment végbe az eladásra kínált új lakások piacán. A bővülést segíti a keresletet élénkítő zöld otthon program, amelynek keretében nagyon kedvezményes hitel segítségével lehet energiatakarékos új lakóotthon vásárolni.”

A községek piaca élénkült a leginkább

Az új és használt lakások piacát együtt nézve látszik, hogy decemberhez képest 60 százalékkal nőtt a friss kínálat. A januárban feladott 35 ezer lakóingatlan-hirdetés 10 százalékkal kevesebb mint egy évvel ezelőtt, viszont 7 százalékkal több településen hirdettek meg eladásra lakóingatlanokat.

„Ugyanakkor a friss adatokból kiderül, hogy tavaly januárhoz képest 7 százalékkal több településen kínálnak eladó használt és új lakóingatlanokat. Ez a növekedés a községeknek köszönhető, az ott elérhető értékesítésre váró lakóingatlanok friss kínálata éves szinten 8 százalékkal nőtt” – tette hozzá Balogh.

Az új és használt lakások iránti kereslet éves szinten januárban 20 százalékkal csökkent, de a decemberit 76 százalékkal felülmúlja. 

A mostani kilátásokból kiindulva Balogh szerint az új lakások iránti kereslet erős marad, de fontos tényező, hogy még sok új építésű ingatlan építési fázisban van, az átadásra még várni kell. Amikor közeledik a tömeges átadások dátuma, akkor a használt lakások piacán is felfutás várható, sokan ugyanis a meglévő lakóingatlanukból mennek az újba.

Borítókép: Mark Tryapichnikov // Unsplash