Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar űripari startupperek, itt szerezhettek most támogatást

Két hónappal azután, hogy megnyílt az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA) üzleti inkubátorháza (ami egyben az MTA inkubátora is), kiírták az első pályázatokat is, amelyekre olyan startupok jelentkezését várják, akiknek köze van az űriparhoz vagy űripari technológiát hasznosítanának.

A kezdeti fázist támogatnák meg, a pályázat a kiírás szerint “demonstrációs projekteket támogat”. “Az ESA magyarországi Technológiai Transzfer Irodája által kiírt pályázat célja, hogy olyan projekteket támogassanak, amelyek  űrtechnológiát kívánnak alkalmazni földi termék vagy szolgáltatás létrehozására, nyújtására” – írják sajtóközleményükben. A pályázati információ itt elérhetőek, a beadási határidő 2018. november 30. (Ezt a pályázati formát harmadik alkalommal hirdetik meg.) Emellett még egy pályázat nyílt: Az ESA Üzleti Inkubátorháza Open Call néven indított pályázatára olyan, maximum 5 éves cégek pályázhatnak, amelyek szintén űrtechnológiát kívánnak földi termékükbe beépíteni vagy szolgáltatásuk nyújtásához felhasználni, és ehhez tőkebefektetést igényelnek. Erre itt, november 19-ig lehet pályázni.

 

Évi 5×50 ezer euró magyar űripari startupoknak. Ha lesznek

Az inkubátorház megnyitását három évig készítették elő: 2015-ben Magyarország több mint tízéves előkészítés után csatlakozott az ESA-hoz, teljes jogú tagként. Ekkor kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Magyarországnak az űrkutatáson kívül milyen lehetőségei vannak még a csatlakozással. Első lépésként, 2016 decemberében megnyílt az ESA magyarországi Technológiai Transzfer Irodája. Az iroda segíti a magyar vállalkozásoknak megtalálni az innovatív termék-, vagy szolgáltatásfejlesztési projektjeikhez szükséges űrtechnológiát, közvetít a technológiadonor és a technológiát átvevő vállalkozás között, üzleti tanácsadással is foglalkozik. Az ESA 16 Technológia Transzfer Irodát nyitott Európa-szerte, a magyarországi iroda az egyike a négy kiemelt irodának, ez azt is jelenti, hogy saját pályázati forrással rendelkezik, amellyel a legjobb projektötleteket vissza nem térítendő pályázati forrással tudja támogatni.

2018 júliusában pedig megnyílt az inkubátorház is. Ennek más a feladata, és a forrásai is, mint a transzferirodának. Kétféle forrással gazdálkodik: első körben ötvenezer euró vissza nem térítendő támogatást ad az inkubációs programba beválasztott startupoknak. (A kiválasztás nemzetközi értékelőbizottsággal és az ESA-val közösen végzi a magyar inkubátor.) Ez az összeg nagyjából a befektetőknek szervezett bemutatkozásokra elég. Az inkubátorház működését (és a startupoknak adott vissza nem térítendő támogatást) az ESA és az MTA Wigner FK közösen finanszírozza.

Kérdéses, hogy mennyire lehet sikeres Magyarországon ilyen program: itthon inkább régebb óta jelenlévő űripari cégek, nem pedig frissen induló startupok jellemzőek. A magyar inkubátorház ezért lobbizik, hogy ne csak startupokat támogathassanak majd.

(A cikket megjelenés után pontosítottuk: két külön pályázat indult.)

Oszd meg!