Fotó: Fotó: CDC // Unsplash
Üzlet

Magyar egyetemi cég alakult oltóanyaggyártásra, a háttérben némi focis szál is felsejlik

Forbes
2021. január 04. 3 perc olvasás

Ötmillió forintos jegyzett tőkével 2020 végén bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t írja az mfor.hu. A cégnek a kormány meghatározó szerepet szán a magyar vakcinagyártásban.

A cégnyilvántartás szerint az Oltóanyaggyár Zrt. bejegyzése december 15-étől hatályos – írja az mfor.hu. Az alapító a Debreceni Egyetem, a jegyzett tőkét pedig öt darab, egyenként egymillió forintos, névre szóló törzsrészvény alkotja.

Az mfor.hu cikke felidézi, hogy a hazai vakcinagyártásról először 2020. május táján jött hír: az Operatív Törzs akkor számolt be arról, hogy megkezdődött a munka, folynak a tesztelések, amit akkor ígéretesnek mondott Müller Cecília országot tisztifőorvos. A Pénzügyminisztérium tavaly év végén említette meg a nagyon fontos döntések között az Oltóanyaggyár megvalósításának előkészítését a 860 milliárd forintos év végi csomag részeként.

Az új cég székhelye megegyezik a Debreceni Egyetem címével. Főtevékenysége szerint épületépítési projekt szervezésével foglalkozik, de a tevékenységei közt szerepel a lakó- és nem lakó épület építése, valamint a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése is. Vagyis csupa olyan dolog, ami nem kapcsolódik szorosan a kutatómunkához, csak annak infrastrukturális feltételeinek a megteremtéséhez.

Az igazgatóság egy tagból áll, Prépost Eszter Anna a vezérigazgató. A felügyelőbizottságban hárman ülnek: Szabados Andrea, Kereki Edina és Takács Evelin.

Prépost Esztert az egyetem tudományos igazgatójaként említik korábbi beszámolók, az intézmény honlapján jelenleg a Felsőoktatási-Ipari Együttműködési Központ ügyvivő-szakértőként mutatják be. Tulajdonosa, egyben vezérigazgatója a debreceni bejegyzésű, 20,8 millió forintos jegyzett tőkéjű BBS NanoMedicina Zrt.-nek, a vállalkozás korábban a Primus III. Kockázati Tőkealap tulajdonában állt. 

Ennél korábbi, de ugyanarra a debreceni címre bejegyzett cég a BBS Nanotechnológiai Kutatási és Fejlesztési Kft., amelyik egyéb természettudományi, műszaki kutatással, fejlesztéssel foglalkozik kiemelten. Ennek a 3,1 millió forintos jegyzett tőkéjű vállalkozásnak is Prépost Eszter az ügyvezetője, míg a két tulajdonosa közül az egyik a BBS NanoMedicina Zrt., a másik pedig az Asianet Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Utóbbi a Bánó-családhoz kötődik, és üzleti kapcsolati hálójában szlovákiai cég is felbukkan.

Az mfor.hu cikke külön felhívja a figyelmet az Asianet Hungary Kft.-re, a cég ugyanis 2013 táján beleütközött az akkoriban intenzív piacszerzésen dolgozó, nem mellékesen Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt.-be. A felek között üzleti vita alakult ki, ami perhez vezetett.

A felügyelőbizottsági tagok céges múltja is tartogat érdekességet. Kereki Edina ugyanis tulajdonos egy olyan, felszámolás alatt lévő cégben – a Deszab Trade Kft.-ben –, ahol egyik tulajdonostársa Böőr Zoltán. Akinek a születési dátuma alapján szinte biztosan a korábbi labdarúgóról van szó. A Debreceni VSC-vel háromszoros magyar bajnok – de Újpesten is megfordult – focista az utolsó profi évét 2015-ben zárta le a labdarúgásban.

Borítókép: CDC // Unsplash