Fotó: MacKenzie Scott, Jeff Bezos Amazon-vezér egykori felesége. Fotó: Twitter
Üzlet

A világ legbefolyásosabb nője nem kér a figyelemből

Forbes
2021. december 10. 2 perc olvasás

Jeff Bezostól való válása óta elképesztő tempóban adományozott közel hatvanmilliárd dolláros vagyonából, ezt továbbra is folytatja, de részleteket nem fog róla elárulni. MacKenzie Scott azt szeretné, ha nem ő kapná a figyelmet, hanem a szervezetek. 

MacKenzie Scott eddig olyan tempóban adományozta el 59,2 milliárd dolláros vagyonát, amilyet még nem láttak az amerikai filantróp milliárdosok. Azóta, hogy elvált Jeff Bezos Amazon-alapítótól 2019-ben, 8,6 milliárd dollárt adományozott el több mint 780 olyan szervezet között felosztva, amelyek főleg nemi és etnikai egyenlőségre, a közegészségügy fejlesztésére törekednek.

Legutóbbi adományozásának alanyait azonban titokban tartja, számolt be róla a Forbes.com. Scott a Medium nevű blogon azt mondta, hogy ebben az évben még többet adományozott, de nem fogja felfedni sem azt, hogy mennyit, sem azt, hogy milyen szervezeteknek. Eddig is ezt az oldalt használta a filantróp tevékenységeinek bejelentésére, sajtóval nem beszél az adományozásairól.

„Ezeknek a csodálatos szervezeteknek szeretnék inkább teret adni, hogy hadd beszélhessenek az ő tetteik az enyémek helyett”

– írta a döntéséről.

Eddig egy nonprofit szervezet fedte csak fel, mekkora adományt kapott Scott-tól. A Public Allies által vezetett Americorps program 10 millió dollárt kapott a milliárdostól, amit fiatalok vezetői mentorálására fordítanak, és elindítanak egy etnikai kisebbségekre fókuszáló programot is. A Public Allies chicagói ágát az egykori first lady, Michelle Obama alapította még az 1990-es évek elején.

Szerinte sokminden számít adományozásnak

A döntését arról, hogy ezentúl nem fog beszélni a filantrópiájáról, azzal indokolta, hogy túl sok figyelmet kap érte. Szerinte ennek a tevékenységnek sokkal szerteágazóbbnak kéne lennie; a kisebb, közösségeken belüli adományoknak, segítő gesztusoknak, sőt bizonyos ügyek mentén kiálló beszédeknek is bele kellene tartoznia.

Az amerikai Forbes épp néhány napja nevezte ki Mackenzie Scottot a világ legbefolyásosabb nőjévé. Számításaik szerint ő a világ harmadik leggazdagabb nője, és az az eltökéltség, amivel óriási vagyonát értelmes és forradalmi módon adományozza el, meggyőzte a zsűrit arról, hogy neki ítéljék a címet.

Borítókép: MacKenzie Scott, Jeff Bezos Amazon-vezér egykori felesége. Fotó: Twitter