rövid hír

A világ legbefolyásosabb női: Merkelt megelőzte az Amazon-alapító milliárdos exfeleség – Karikót nem említik, kollégáját igen

Forbes
2021. december 07. 3 perc olvasás

Nagy változások az amerikai Forbes legbefolyásosabb nőket bemutató 100-as listáján: hosszú idő után nem a német kancellár a legelső, sok az újonc is.

A válogatáson az látszik, hogy a nők egyre nagyobb számban töltenek be fontos hatalmi pozíciókat: a 100-as listán 40 vezérigazgató, 19 államfő, egy immunológus szerepel. A vezérigazgatók száma 2015 óta most a legmagasabb, a listán szereplő nők összesen 3300 milliárd dollár vagyon fölött rendelkeznek. Igaz, hogy az üzleti életben egyre több a nő, de más területen arányuk csökkent, női államfőből például az idén kettővel kevesebb van, mint az előző évben.

Változások az élbolyban

A lista tizennyolc éves történetében csupán háromszor fordult elő, hogy az első helyen nem a német kancellár, Angela Merkel szerepelt. A szerkesztők figyelembe vették Merkel közelgő nyugdíjazását és új első helyezettet választottak a milliárdos filantróp, MacKenzie Scott személyében.

Az amerikai Forbes számítása szerint ő a harmadik leggazdagabb nő a világon, és az az eltökéltség, hogy óriási vagyonát értelmes és forradalmi módon adományozza el, meggyőzte a zsűrit arról, hogy Jeff Bezos exfeleségét tegyék az első helyre.

A második helyen Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke végzett, aki tavalyi helyezéséhez képest egy hellyel került feljebb azután, hogy letette a hivatali esküt. Azzal a Christine Lagarde-dal cserélt helyet, aki az Európai Központi Bank elnöke, neki most a harmadik hellyel kell beérnie.

A listára nemcsak nagy vagyonnal vagy hatalommal lehetett felkerülni. Idén debütált például a Biontech társalapítója, az immunológus Özlem Türeci is, aki az idei húsz újonc egyike. Nemcsak azért vették fel a listára, mert társalapítója egy biotechnológiai cégnek, hanem mert a Pfizer gyógyszergyártó óriással együtt ő is szerepelt vállalt az mRNS covid vakcina fejlesztésében is. Utóbbiban egyébként Karikó Katalinnak is jelentős szerepe volt. Karikó nyolc éve dolgozik együtt alelnökként a biotechnológiai céget alapító és tulajdonló török-német Özlem Türeci és Uğur Şahin házaspárral.

A világ tíz legbefolyásosabb nője az amerikai Forbes szerint

A világ 10 legbefolyásosabb nője 2021-ben.
  1. MacKenzie Scott
  2. Kamala Harris
  3. Christine Lagarde
  4. Mary Barra (a General Motors vezérigazgatója)
  5. Melinda Gates (a Bill és Melinda Gates Alapítvány társelnöke)
  6. Abigail Johnson (az amerikai befektetési cég Fidelity Investments és annak nemzetközi testvérvállalata, a Fidelity International elnöke és vezérigazgatója.) 
  7. Ana Patricia Botín (a globális bankcsoport, a Banco Santander elnöke)
  8. Ursula von der Leyen (az Európai Bizottság elnöke)
  9. Caj Ing-ven (tajvani elnök)
  10. Julie Sweet (az Accenture vezérigazgatója)

A teljes lista az amerikai Forbes oldalán megtekinthető.