Fotó: CDC / Unsplash
Fotó: Borítókép: CDC // Unsplash
rövid hír

Lenyűgöző, száz százalékos hatékonyságú lehet a Pfizer-Biontech vakcina a tinédzserek körében

Forbes
2021. március 31. 2 perc olvasás

Biztonságos és hatékony a 12-15 éves korosztályban a Pfizer és a Biontech vakcinája – írja a cégek közleménye alapján a Reuters. Az ezzel kapcsolatos engedélyezési procedúra gyorsítva történhet meg az Egyesült Államokban, a Pfizer azt reméli, hogy a fiatalok már a következő iskolaév kezdete előtt megkapják az oltást.

Összesen 2260 főt, 12-15 év között tinédzsert teszteltek. Közülük senki sem fertőzödött meg Covid-19 vírussal, a placebo kontrollcsoportban 18 esetet regisztráltak.

Mindez a közlemény szerint azt jelenti, hogy a vakcina 100 százalékos hatékonyságú.

A New York Times ennek kapcsán megjegyzi: a hatékonyság pontos aránya valójában inkább majd nagyobb populáció mintájából derülhet ki.

A kutatók számára meglepetés volt, hogy a vírust semlegesítő antitestekből egy hónappal a második dózis után a 16-25 évesek eredményeihez képest a náluk fiatalabbak körében kétszer annyit találtak. Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológusa ennek kapcsán a lapnak azt mondta:

a tinédzserek esetén a fiatal felnőttekéhez hasonló antitest-mennyiségre számítottak, de végül sokkal jobb eredményeket kaptak. „Ez igazán fantasztikus.”

A mellékhatások tekintetében a kutatók hasonló tapasztalatokat szereztek, mint a 16-25 éves korosztály esetén. Hogy pontosan miket, az a vállalatok közleményéből nem derült ki, de a felnőtteket érintő mellékhatások jellemzően enyhe-közepes erősségűek voltak, és olyan tünetek tartoztak közéjük, mint a fájdalom az oltás helyén, a fejfájás, a láz és a fáradtság.

A vakcinát múlt hét óta a kisebb gyerekek, az 5-11 évesek körében is tesztelni kezdték, az első adagot már beadták a résztvevőknek. Jövő héten a 2-5 évesek, majd a 2 évnél is fiatalabbak oltásának tesztelését is elkezdik.