Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A Mol új toronyháza a Kopaszi-gáton

Lengyel olajtársaság veheti célba a magyar piacot – a PKN Orlen lehet a Mol új versenytársa

Daniel Obajtek, a folyamatosan bővülő PKN Orlen igazgatóságának elnöke bejelentette, hogy a közép-európai régióban tervezik bővíteni a kiskereskedelmi részlegüket, a nagykereskedelem mellett. A vállalat következő lépése Magyarországot célozhatja, miután folyamatban van szlovákiai megjelenése – írja a Világgazdaság.

A Portfolio szerint jól megfigyelhető mindenhol a világon, hogy az olajtársaságok próbálják diverzifikálni a tevékenységüket, készülve az olajkorszak rohamosan közeledő végére. Ezért nyitnak egyre jobban a a fogyasztói szolgáltatások felé.

A lengyel PKN Orlen olajtársaság eddig Csehországban, Németországban, Litvániában és mostantól Szlovákiában van jelen. Egyes vélemények szerint a következő célpontja Magyarország lehet, miután az európai versenyjogi hatóságok elutasíthatják a múlt csütörtökön aláírt lengyel Lotos megvételéről szóló szándéknyilatkozatot. Ha az ügylet elfogadásra kerülne, a PKN hatalmas erőfölényt szerezne Lengyelországban.

Ebből következett az a piaci feltételezés, hogy a cég a Mol magyar töltőállomásaira cserélheti a lengyel hálózat bizonyos részét.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője foglalta össze a Világgazdaságnak az esélyeket: „A nagykereskedelmi szegmensben a PKN már jelen van Magyarországon azáltal, hogy több kiskereskedelmi hálózat a lengyel olajvállalat cseh leányától, az Unipetroltól vásárol üzemanyagot. A PKN vagy az Unipetrol megjelenését a magyarországi kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítésben azonban már sokkal problémásabbnak látjuk. A Mol–OMV–Shell-hármas piaci pozíciói megdönthetetlennek tűnnek, azt pedig nem tudhatjuk egyelőre, hogy melyik kisebb piaci részesedésű, független kúthálózat megszerzése lehetne megfelelő a PKN szemszögéből.”

Hogyan legyél egy óriásmulti globális alelnöke? – Karriertippek Kapitány Istványtól

Borítókép: A Mol új toronyháza a Kopaszi-gáton 


 

"A nagy hivatások mindig kicsapnak a munkahely medréből."