Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Markus Winkler, Unsplash

Új pozícióba került a Wizz Air egyik vezetője, miután kiszivárgott egy felvétel

Nem a megfelelő szempontok alapján választotta ki azt a 250 pilótát, akit a 2020-as nagy leépítés érintett. 

A magyar fapados légitársaságnál megváltozott a légi műveleti vezető személye, miután hangfelvételen utasította a csapatát egy lészámfölösleget vizsgáló lista összeállítására a tavalyi ezerfős leépítés idején – írja a Reuters.

A probléma az volt, hogy olyan kritériumokat kellett figyelembe venniük, mint hogy valaki túl gyakran okozott bosszúságot”, túl sok” betegszabadságot vett ki,

vagy nem volt hajlandó dolgozni a szabadnapjain.

A felvételen elhangzottak alapján ezek az alkalmazottak esélyesebbek voltak a kirúgásra. Április 4-én Darwin Triggs, a pozíciót addig betöltő vezető új szerepkörbe került, miután a Wizz Air belső vizsgálatot folytatott az ügyben.

A cég 2020-ban óriási, 20 százalékos leépítésre kényszerült, miután a járványhelyzet miatt alig szállhattak fel a gépeik. Az ügy ezt a leépítési folyamatot érintette: egy hangfelvétel terjedni kezdett a pilóták között, ahonnan 250 embert bocsátottak el.

A felvételen az is elhangzik, hogy azok a pilóták, akiket egy holland közvetítőcégen keresztül vettek fel, nagyjából biztonságban vannak, mert

könnyen menedzselhetőek, csak 24 nap szabadságuk van, és elképesztően olcsók.”

A Wizz Air egyik szóvivője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy sajnálatos módon valóban elhangzottak olyan dolgok ezen értekezleten, amelyek nem tükrözik sem a helyes folyamatot, sem a Wizz Air értékeit.”  Azt azonban sem a szóvivő, sem Darwin Triggs nem erősítette meg a Reutersnek, hogy ő beszélne a felvételen.

Frissítés: Az eredeti cikkben azt írtuk, Triggs lemondott, mivel a Reuters cikke is a „step down” kifejezést használta. A Wizz Air azóta jelezte, hogy nem lemondásról, hanem új pozícióba kerülésről volt szó. A társaság elküldte hivatalos álláspontját is az üggyel kapcsolatban, amiben azt írják, a történések „sajnálatosak”,  valamint kitérnek arra is, hogy új struktúrát hoztak létre a repülési osztályon.

A társaság hivatalos álláspontja:

„Amikor a COVID-19 világjárvány tavaly márciusban elérte Európát, a Wizz Air nyíltan kommunikált a vállalatnál történő létszámcsökkentés szükségességéről, amely a munkaerő 19 százalékának elbocsátását jelentette. A döntés a légi személyzetet és az irodában dolgozó alkalmazottakat egyaránt érintette. A leépítésekhez kapcsolódó belső egyeztetések során olyan mondatok is elhangzottak, amelyek nem tükrözték a belső folyamatokat, és nem voltak összeegyeztethetők a légitársaság értékeivel. A történések igen sajnálatosak légitársaságunk számára, hiszen abban a rendkívül bizonytalan időben is folyamatosan azon dolgoztunk, hogy minél több kollégánk munkaviszonyát megőrizhessük és a nehéz körülmények között is tudjunk repülni.

A Wizz Air ahogy eddig, úgy a covid járvány ideje alatt is mindent megtett annak érdekében, hogy megőrizze a vállalat egységét és szervezettségét, amit a körülményekhez alkalmazkodva a jövőben is folytatni kíván, még tovább fejlesztve működését. Ezzel egy időben átszerveztük a repülési osztályt, így a jobb méretezhetőségnek köszönhetően hatékonyabban fogjuk tudni támogatni a covid utáni időszakra várt növekedési és fejlődési terveinket. Az új struktúra támogatni fog minket abban, hogy megerősítsük a Wizz Air vállalati kultúráját és értékeit. A Wizz Air továbbra is elkötelezett, hogy megőrizze több mint 4 000 munkavállalójának állását, miközben komoly figyelmet fordít a covid utáni időszak által nyújtott lehetőségekre.”

Borítókép: Markus Winkler

Oszd meg!