Üzlet

Leállt Hollywood nagy része, a Netflix is tolja a gyártást, pedig óriási költséget jelent

Forbes
2021. január 05. 3 perc olvasás

A legtöbb stúdió és streamingszolgáltató hazaküldte a stábot. Sorozatoknál epizódonként 200 ezer dollárról, filmeknél 500 ezer dollárról indulhat a covid-árcetli, a leállások napi 100 ezer dollárba kerülhetnek.

Ismét lelövik a filmgyártást Los Angeles megyében, ahol az utóbbi hetekben nagyon megugrott a fertőzésszám. A tavaszi korlátozások után nyáron és ősszel a legtöbb helyen szigorú ellenőrzések mellett folytathatták a műsorgyártást, mert a filmes és tévés produkciók kivételt jelentettek a korlátozások alól. Most viszont Los Angeles legtöbb stúdiója és egy streamingszolgáltató hetekre leállította a munkát, csúsznak a forgatások is – még úgy is, hogy mindez óriási költség a stúdióknak.

Így döntött többek közt a CBS, a Warner Bros., a Sony Pictures, a Lionsgate és a Disney is. A Netflix is leállítja a munkákat és hazaküldi a dolgozókat. A 24.hu szerint leáll többek közt az Együtt a nagycsalád (Family Reunion) második évadának forgatása. Ryan Gosling és Chris Evans közös filmje, a Netflix eddigi legdrágább műsora, a Gray Man forgatása már egyszer leállt, január közepén folytathatják a munkát. Megcsúszik Kevin Hart és Wesley Snipe közös sorozata, a True Story készítése is, valamit több sorozat előmunkálatai is bizonytalan időre elmaradnak.

A Deadline nevű amerikai filmes portál nemrég megbecsülte, hogy nagyjából mekkora extraköltséget jelentenek a covid-előírások egy produkciónak.

A becslés szerint egy sorozat forgatásán minden résznek 200-400 ezer dolláros pluszköltsége van attól függően, hogy a stáb mennyire „mozog”.

A főleg egy helyszínen játszódó sitcomok esetében alacsonyabb, míg a több forgatási helyszínnel dolgozók esetében több. Egy egész estés film esetében a többletköltség 500 ezer dollárról indul.

És ezek még csak a produkciós költségek a forgatás mellé, külön árcetli jár a leállások után. A becslés szerint egynapnyi késlekedés nagyjából 100 ezer dollárt jelenthet a produkció költségvetésében. Ez kisebb részben az esetleges kötbér, nagyobb részben pedig az, hogyha egy produkció megcsúszik, akkor vele együtt a többi, ugyanabban a stúdióban, ugyanazokkal a készítőkkel vagy színészekkel dolgozó produkció is késni fog. Szélsőséges esetben akár hónapokat is állhat egy olyan film, amelynek stábja nem is volt érintett a járványban, csak előtte „feltorlódtak” a többiek.