Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lazulnak a bankárok, már farmert is lehet hordani a Wall Streeten

Ha járvány alatti videokonferenciákon lehetett laza öltözetben dolgozni, belefér az irodákban is.

„Mire fel a nyakkendő? Állásinterjúra mész?”

– terjed a vicc a Wall Street bankárai között, ugyanis napjainkra alaposan megritkultak az öltönyös-nyakkendős, valamint a tűsarkús-kosztümös alakok a pénzügyi világ epicentrumában.

A koronavírus-járvány csillapodása után a home officeból visszatértek bankárok, jogászok és elemzők, a cégek pedig érzékelték, hogy érdemes lazára venni az újrakezdést munkahelyeken – írja a The New York Times riportja. Ennek jegyében sokkal engedékenyebbek, a szigorú dress code-ot pedig felváltotta a sportcipő és a farmer, munkahelyi egyeztetésre gondolkodás nélkül beülhetnek a nők virágmintás ruhákban vagy bő nadrágban.

A hagyományos dress code megmarad az üzleti tárgyalásokra. Forrás: Ryoji Iwata/Unsplash

A Goldman-Sachs, a JPMorgan Chase és a Citigroup bankárvállalatok bár a hivatalos céges kommunikációban nem jelezték, hogy már nincs érvényben a dress code, azonban informálisan megerősítették a dolgozóknak: mindenki az alkalomnak megfelelően öltözzön:

a munkahelyen belefér a lazaság, de a partnerekkel kommunikáló alkalmazottaktól „kellő komolyságot” várnak el.

A márkás pólókba (k)öltözött státusz

Noha a viseletek összképe lazább lett, ez nem jelenti, hogy ne igyekeznének márkásabb darabokban mutatkozni a Wall Street-en dolgozók. A karórák, sportcipők és lazára gombolt ingek új világában is több száz dolláros szettekben járnak dolgozni.

Olasz rajzstúdióban tanult, a Guccinak is festett mintákat, ma egyedi táskákat és újraruhákat tervez a magyar dizájner

A viselet továbbra is a táplálékláncban betöltött helyét mutatja a dolgozóknak. Bár a kollégák között lehet stílusbeli versengés, a felettes viselete azonban útmutatóul szolgál, hogy meddig lehet elmenni. Továbbra sem célszerű tehát vagányabban, márkásabban öltözni a főnöknél, mert a vissatetszést válthat ki.

A főnökök lazább, de márkás viselet most nagyobb kihívás elé állíthatja a beosztottakat, mihez igazodjanak.

Beérett a laza péntek

A Wall Streeten még a ’90-es években indult el a „laza péntek”, vagyis amikor a munkáltatók eltekintettek a dress code-tól, például a nyakkendő nélküli napot engedélyeztek.

„Hosszú listát küldtek arról, hogy mit szabad és mit nem. A farmer kifejezetten tiltott volt” – idézte fel a Merrill Lynch vállalat 1999-es lazítását Daniel Delis Hill divattörténész (igen, ilyen szakértő is van).

Kiemelt kép: Munro Studio/Unsplash

Ruha-Airbnb-t épít egy magyar lány Hollandiában, a körforgásos gazdaságra alapozza

Oszd meg!