Üzlet

Last minute bejgli – innen szerezd be a mindenmentes és a mindentbele változatokat

Váradi Ibolya
2021. december 23. 4 perc olvasás

Diósnak és mákosnak ismertük, de most már gesztenyés-narancsos, szilvás-mandulás, marcipános-narancsos, és piszáciás is kapható már belőle. A karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke a bejgli, de ha még nem szerezted be, a sütéstől pedig tartasz, mert könnyen megreped a teteje, akkor ez a te cikked.

Míg régen a karácsony egy kicsit a plusz kilók ünnepe is volt, ma már meg lehet úszni cukormentesen, sőt tej-, glutén-, és lisztmentesen is a süteményáradatot. A másik tábor szerint (akik nem kényszerből esznek menetesen) ünnepekkor jöhet a jól megérdemelt majszolás. Most mutatunk három–három helyet, ahol mindenki megtalálja a számításait:

Mindenmentes

Divine

A Ráday utcában található cukrászda legtöbb süteménye vegán, liszt-, tej-, tojás- és gluténmentes. A mákos és a diós bejgliken kívül találunk itt ún. karácsonyi boxot is, amiben mindencukor-, glutén- és laktózmentes. A tartalma  1 db Mákos Bejgli, 2 db Répatorta, 2 db Ischler, 4 db Vegán Raffaello golyó.

Ár: diós és mákos bejgli: 3490 Ft (55 dkg), karácsonyi box: 7490 Ft

Karácsonyi box. Fotó: Divine

Tibidabo

A pékség minden terméke gluténmentes. Az ünnepi kínálatban a mentes bejglik mellett van mentes szaloncukor, paleo almás fahéjas pite, és paleo meggyes pite is. A Tibidabo 2019-ben és 2020-ban is az Év Boltja lett, az egész ország területére vállalják a házhoz szállítást. A friss péksütit mellett fagyasztott pékárukat is vehetünk itt, ha inkább otthon sütnénk ki magunknak a kész termékeket.

A bejgli ára: gluténmentes mákos: 3490 Ft (40 dkg), gluténmentes diós 3890 ft (40 dkg)

Free pékség

A pékségben gluténmentes, biodinamikus, teljes kiőrlésű rizslisztet, hajdinát, kölest, édesburgonyát és hidegen sajtolt olajokat használnak. Az alapanyagok jó részét organikus gazdaságokból szerzik be.

Ár: mákos bejgli: 3200 Ft, diós bejgli: 3300 Ft

Mindentbele

Daubner

A Daubner Béla által 1901-ben alapított cukrászdában találunk többek között szaloncukrot, csokoládét, tortákat, pogácsákat, kifliket, és rengeteg süteményt. A karácsonyi kínálatot sem aprózták el. Bejgliből van diós, diópürés, mákos, mákpürés, gesztenyés-narancsos, szilvás-mandulás, marcipános-narancsos, és mogyorós, de még zserbós is.

Ár: 2200– 2700 Ft (50 dkg)

Szamos

Már lassan több mint 90 éve, hogy Szamos Mátyás cukrászmester megalapította vállalkozását, három gyermeke közül aztán az elsőszülött Miklóstól teljesen független lett a kisebbek, Gabriella és László által vitt vállalkozás. A négy és fél évvel ezelőtti címlapunkon pedig már a negyedik generáció tagjai is feltűntek. A Szamos család történetéről, és arról, hogy idén miért váltak szét a gyerekek idén márciusban írtunk.

Bejgli: az omlós pozsonyi tészta 50 százalék diótölteléket tartalmaz, amit kandírozott narancshéjjal, mazsolával is dúsítanak. A mákossal hasonló a helyzet.

A Vaj piszáciás bejglije / Fotó: Vaj

Ár: 3150 (50 dkg)

Vaj

A Vaj tavaly novemberben nyitott a József körút és a Rákóczi tér sarkán. Az alapvetően pékség egyben kávézó, reggelizőhely és delikát bolt is egyben. Az alapanyagok közül, amit tudnak és amit szerintük érdemes, azt hazai termelőktől szerzik be. Magyar tejet és szabadtartású csirkéktől származó tojást használnak, de az alapítók szerint a hazai vajkészítés még nem olyan jó, ezért ezt Normaniából és Holandiából hozzák, és a lisztet is külföldről szerzik. Az alapanyagaikat a delikátpultból haza is vihetjük. Ami a bejglit illeti: a mákos és a diós mellett innen pisztáciásat is szerezhetünk.

Ár: mákos és diós: 4000 forint (60 dkg), pisztáciás 4500 ezer forint (60 dkg)