Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mi lesz a Szamos-birodalommal? A gyerekek szétváltak, külön folytatják

A legendás cukrászcsaládban mindenki alfa. A céget átvevő generáció végül belátta: lépniük kell. Hogyan tovább? 

Amikor tavaly ősszel egy tejszínes csokitorta mellett kávézva arról érdeklődtem Kelényi Ádámnál, hogy mennyire ütötte ki a Szamos-cukrászdákat a koronavírus, tett egy érdekes megjegyzést. Amúgy szétváltunk Kolosékkal – vagy valami ilyesmit mondott. Néhány hete újra találkoztunk és szívesen mesélt nem csak az egyik legismertebb magyar családi vállalkozás válságkezeléséről, de arról is, hogy

miért vált ketté újra a Szamos-csoport.

Újra, mert a második generáció esetében is hasonló történt. Lassan 90 éve, hogy Szamos Mátyás cukrászmester megalapította vállalkozását, három gyermeke közül aztán az elsőszülött Miklóstól teljesen független lett a kisebbek, Gabriella és László által vitt vállalkozás. Ez utóbbi ág, Gabriella férjével, Kelényi Gyulával együtt kezdte felépíteni a népszerű cukrászdahálózatot. Aztán ahogy Gabriella és Gyula fiai, Kolos és Ádám felnőttek, ők is bekapcsolódtak a vezetésbe. De a harmadik generáció is három fősre bővült. Kovács Zsuzsanna közgazdászként hozott létre cukrászüzemet Fertőszentmiklóson és lett a Szamos alvállalkozója, majd a magánéletben is egymásra találtak Kolossal, összeházasodtak. Négy és fél évvel ezelőtti címlapunkon pedig már a negyedik generáció tagjai is feltűntek.

A családi ügy marad - de más felállásban. A Forbes címlapja bő négy évvel ezelőttről.

A családi ügy marad – de más felállásban. A Forbes címlapja bő négy évvel ezelőttről.

A munkamegosztás évekig az volt a családban, hogy Kolos vitte a kereskedelmi ügyeket és ő felelt az exportért, Ádám tárgyalta le a hálózatépítést, ő a gazdasági és HR-vezető. A második generáció átadta a fiúknak az operatív irányítást, de kedvelt részterületein Gabriella 70 felett is aktív maradt.

Persze az kulcsfontosságú, hogy a legfontosabb kérdésekben, stratégiai ügyekben közös nevezőt talál-e a vezetésben részt vevő két generáció hat tagja. Nem talált.

Miért? Ezt Kolos fogalmazta meg a legfrappánsabban: „ebben a családban mindenki alfa.”

Kelényi Kolos, a Szamos-birodalom egyik örököse. Új utakon. Fotó: Orbital Strangers

Kelényi Ádám, a Szamos-birodalom egyik örököse. Új utakon. Fotó: Orbital Strangers

Nagyon sok volt a nézeteltérés, de a lényeg, hogy még időben mindenki belátta, nem működik a közös irányítás, változtatni kell. Ádámmal és Kolossal külön-külön beszélgettem és egymástól függetlenül mindketten azt mondták, nehezebb és lassabb volt eljutni a felismerésig, hogy külön kell válni, mint utána megegyezni ennek a részleteiről. Több év után lett mindenkinek egyértelmű, hogy a teljesen más habitusú, értékrendű embereknek gyakran ellentétesek az elképzeléseik, a parttalan viták, a széthúzás pedig veszélyeztetik a Szamos-csoport sikeres működését.

Következett a kimatekolás, a cégcsoport elemeit fel kellett értékelni, amiben külső szakértők segítettek. Az eredmény az lett, hogy készpénzmozgás nélkül sikerült kiemelni a csoportból a Kolos korábbi 22,5 százalékos részesedésének megfelelő elemeket, amelyek az ő és felesége tulajdonában keltek önálló életre. Természetesen hozzájuk tartozik Zsuzsanna fertőszentmiklósi üzeme, valamint a karcagi, szezonális exportfigurákat és tortadíszeket előállító Szamos-gyár. A két ág cégei közötti kapcsolatot aprólékosan szabályozták, Kolos szerint ez ez egy patikamérlegen kimért rendszer.

A karcagi gyár eddig 100 százalékban a Szamosnak termelt, de Kolosék terveznek neki önálló utakat is, e mellett közel van egy „kézműves díszítettségű termék” gyártásának átvétele is. Fertőszentmiklós eddig is csak 40 százalékban szállított a Szamosnak, főleg kávéházi termékeket, teasüteményeket, itt is nagy terveik vannak az export bővítésére.

Ádám természetesen minden erejével arra koncentrál, hogy a cukrászdák válság végén erősebbek legyenek, mint előtte. Októberi beszélgetésünkkor meglehetősen gondterhelt volt, azóta a harmadik hullám ellenére is sokkal jobbak a kilátások, sínre került a finanszírozás, lelkesen beszél az új termékek sikereiről. Ahogy Kolos is a saját oldaláról.

A Szamos-sztori fordulatának további részletei a magazin márciusi számában olvashatók.

Oszd meg!