fotó: 贝莉儿 NG // Unsplash
Fotó: fotó: 贝莉儿 NG // Unsplash
Üzlet

Lassul a szárnyalás, tartósnak ígérkezik a konszolidáció az újlakás-piacon

Forbes
2020. január 27. 3 perc olvasás

Az évek óta tartó szárnyalás után érezhető a lassulás az újlakás-piacon. 2019-ben a forgalom 30 százalékkal, az újonnan piacra kerülő kínálat pedig 20 százalékkal maradt el a 2018-as adatoktól. Tartósnak ígérkező konszolidáció következik.

Az OTP Jelzálogbank közleményéből kiderül, hogy tavaly összesen 5800 új, kétlakásosnál nagyobb társasházi lakás talált gazdára Budapesten, ami csaknem harmadával kevesebb, mint a 2018-as forgalom. A tranzakciók száma nagyjából azonos volt az év első és második felében, tehát a

beruházók látványos akciói ellenére sem teljesültek az év végi forgalommal kapcsolatos várakozások, melyek szerint a december 31-éig hatályos 5 százalékos áfa miatt látványos hajrával búcsúzhatunk a 2019-es évtől.

Az idéntől már 27 százalékos áfával számítandó projektek esetében lehettek kiugró eredmények, ám ez az összforgalomban nem mutatkozott meg.

A történések csak korrekciói az elmúlt évek túlfűtöttségének, arról nincs szó, hogy teljesen leállna a piac. A kereslet visszaesése mellett várhatóan az eladatlan készlet is bővülésnek indul. A korábbi évek 2-300 lakásos mélypontja után januárban 550 azonnal költözhető, de egyelőre eladatlan új lakást mutatott az OTP adatbázisa. Ez persze még nagyon messze van a tíz évvel ezelőtt felhalmozódott 3-4 ezres csúcsoktól.

A beruházókat elbizonytalaníthatja a magas árak miatti kereslet- és hozamcsökkenés, és az ideálisan tekintett, frekventált elhelyezkedésű kislakások szűkülő kínálata.

Lakásátadásokban mindeközben a korábban vett lendület viszi előre a piacot. Az OTP adatbázisa szerint míg tavaly 8800 új társasházi lakás épült meg Budapesten, idén 11 ezer átadása várható. Ez 2021-ben – a jelenlegi adatok alapján – harmadára eshet majd vissza. A legtöbb lakás (szám szerint 2300) a XIII. kerületben épülhet meg idén, a pesti városrészt a XI. kerület követi 2300, majd a XIV. kerület 1500 ingatlannal.

A szembetűnő lassulás ellenére korai még vészharangot kongatni az újlakás-piacon. A kínálat és a kereslet közötti egyensúly nem bomlott meg látványosan.

Jól mutatja ezt, hogy az OTP adatbázisa szerint az idei átadású ingatlanok 68 százaléka már mostanra, az év első hónapjára gazdára talált, és a jelenleg ismert tervek szerint 2021-ben megépülő 4200 lakás 36 százaléka is elkelt már. Izgalmas kérdés lesz idén, hogy hogyan alakulnak az árszintek az áfa-módosítás nyomán és bár erről korai jóslatokba bocsátkozni, jól előrevetíti a történéseket, hogy a 2020-as átadású fővárosi lakásoknál nagyjából 860 ezer forintos átlagos négyzetméterárral kalkulálhatnak a vevők, ami 960 ezerre ugorhat.

Borítókép: 贝莉儿 NG // Unsplash