Fotó: Alexander Trukhin // Unsplash
Pénz

Most érdemes körülnézni a lakáspiacon, mert bőven van választék

Forbes
2020. január 24. 2 perc olvasás

Jelentősen visszaesett a lakáseladások száma 2019 második felében, írja közleményében az Ingatlan.com.

A portál a KSH 2019 harmadik negyedévére szóló ingatlaneladási, valamint saját adatai alapján azt írja: a múlt év harmadik negyedében közel 19 ezer lakás cserélt gazdát az országban, ez 56 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. A megyeszékhelyeken 52, a nagyobb vidéki városokban 50 szézalékos esést mutatnak az eladások. Budapesten a legrosszabb a helyzet, a fővárosban a szóban forgó időszakban 1472 ingatlan került új tulajdonba, ez éves összesítésben 82 százalékos zuhanást jelent.

Az eladó lakóingatlanok piacán idén januárban jelentősen nőtt a magánszemélyek kínálata, a fővárosban 57, a megyeszékhelyeken 53 százalékkal több eladó lakóingatlant hirdettek, mint egy évvel korábban.

Így aki most keres lakást, bizony tud válogatni.

Az árak ennek ellenére nem csökkentek, sőt: 2019 harmadik negyedévében a használt lakások 14, az új ingatlanok 5,8 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor van fény az alagút végén:

„A lakásdrágulás üteme az ingatlan.com kínálati adatai és a hivatalos számok szerint is lassulást mutat. A lakásadásvételek számának csökkenést, a drágulás lassulása összességében arra utal, hogy a lakásárak plafon közelében vannak, a vásárlóknak a mostani szinteknél magasabb ár nem igazán fér bele. Ez a korábbi trendhez képest egyértelmű fordulatot jelent és a vevők számára nagyobb mozgásteret biztosít egy-egy lakásvásárlásnál a jövőben” – mondta Balogh László vezető gazdasági szakértő.

„Még előzetes KSH-körképről van szó, azaz nem érkezett be a harmadik negyedévre vonatkozó összes hivatalos adat, vagyis az összes adásvétel alapján visszafogottabb lehetett a csökkenés a piacon. Az viszont egyértelmű, hogy jelentős csökkenés ment végbe a múlt év harmadik negyedében. A kereslet alakulásából az már korábban látható volt, hogy a múlt év közepétől jelentősen visszaesett a kereslet a lakáspiacon, elsősorban a budapesti lakások iránti érdeklődés esett vissza” – mondta Balogh.

Kép: Alexander Trukhin // Unsplash