Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagy pénz, még nagyobb foci: a Real-Barca páros annyit költött a csapatára, mint a többi 18 spanyol csapat

Elvileg huszan versenyeznek a spanyol bajnoki címért – gyakorlatilag csak két csapat. Grafikonon mutatjuk, miért.

Noha a hétvégén rajtoló spanyol bajnokságban elvileg 20 csapat küzd a bajnoki címért, gyakorlatilag ez a valóságban csak kettő. A spanyol Marca szedte össze, a 2017/18-as idényben a spanyol legfelsőbb osztályban induló csapatok közül ki mennyit költött a saját keretére. Már ebből látszik, hogy a Real Madrid és az FC Barcelona előnye óriási a többiekhez képest.

Az FC Barcelonánál érdemes megjegyezni, hogy a keret legértékesebb tagja Lionel Messi saját nevelésű, valamint a PSG-hez rekordösszegért távozó Neymar sincs már a keretben. Ezért lehet ekkora a két sztárcsapat között a különbség.

A Real Madrid-Barca páros játékoskerete így is megközelítőleg annyiba került, mint amennyit a bajnokság másik 18 csapat ér összesen.

A spanyol csapatok uralják az európai klubfocit – nemcsak a Barcelona és a Real Madrid –, az Atléticó Madrid kétszer játszott Bajnokok Ligája-döntőt az elmúlt években, az FC Sevilla pedig 2014 után háromszor nyerte meg sorozatban az Európa-ligát.

Az, hogy egy csapat nem költ sokat a játékoskeretre, nem jelenti azt, hogy nem is tud sokat költeni. Az Athletic Bilbao továbbra is követi alapításkori filozófiáját, csak baszk származású játékosok alkotják a csapatot, a klub erősen támaszkodik kiváló akadémiájára, ezért nem nagyon megy ki a piacra játékosokért (noha pénze lenne rá). Így is elmondhatja magáról, hogy egyike annak a három klubnak – a Barca és a Real mellett -, mely soha nem esett ki a liga első osztályából. Üdítő kivétel és jó példa ez akkor, amikor a Paris Saint-Germain (PSG) másodszor fizet 200 millió eurós vételárat egy játékosért egy nyáron (a 18 éves tehetséget, a Monaco ászát, Mbappét vihetik ennyiért a plaetykák szerint, egyre több jel mutat rá, hogy hamarosan bejelentik az üzletet).

Nem mellesleg az elmúlt órákban futott végig a neten, hogy a szintén arab tulajdonosok kezében lévő Manchester City kifizetheti Lionel Messi kivásárlási árát, ami 300 millió euró. Az angol élvonalban szereplő klub azóta cáfolta a híreket. De láttunk már olyat, hogy egy ilyen cáfolatból nagy üzlet lett – és akkor, amikor a PSG csak a csatársorára (két emberre) költ el 422 millió eurót, semmi sem elképzelhetetlen.

Oszd meg!