Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagy pénz, még nagyobb foci: a Real-Barca páros annyit költött a csapatára, mint a többi 18 spanyol csapat

Elvileg huszan versenyeznek a spanyol bajnoki címért – gyakorlatilag csak két csapat. Grafikonon mutatjuk, miért.

Noha a hétvégén rajtoló spanyol bajnokságban elvileg 20 csapat küzd a bajnoki címért, gyakorlatilag ez a valóságban csak kettő. A spanyol Marca szedte össze, a 2017/18-as idényben a spanyol legfelsőbb osztályban induló csapatok közül ki mennyit költött a saját keretére. Már ebből látszik, hogy a Real Madrid és az FC Barcelona előnye óriási a többiekhez képest.

Az FC Barcelonánál érdemes megjegyezni, hogy a keret legértékesebb tagja Lionel Messi saját nevelésű, valamint a PSG-hez rekordösszegért távozó Neymar sincs már a keretben. Ezért lehet ekkora a két sztárcsapat között a különbség.

A Real Madrid-Barca páros játékoskerete így is megközelítőleg annyiba került, mint amennyit a bajnokság másik 18 csapat ér összesen.

A spanyol csapatok uralják az európai klubfocit – nemcsak a Barcelona és a Real Madrid –, az Atléticó Madrid kétszer játszott Bajnokok Ligája-döntőt az elmúlt években, az FC Sevilla pedig 2014 után háromszor nyerte meg sorozatban az Európa-ligát.

Az, hogy egy csapat nem költ sokat a játékoskeretre, nem jelenti azt, hogy nem is tud sokat költeni. Az Athletic Bilbao továbbra is követi alapításkori filozófiáját, csak baszk származású játékosok alkotják a csapatot, a klub erősen támaszkodik kiváló akadémiájára, ezért nem nagyon megy ki a piacra játékosokért (noha pénze lenne rá). Így is elmondhatja magáról, hogy egyike annak a három klubnak – a Barca és a Real mellett -, mely soha nem esett ki a liga első osztályából. Üdítő kivétel és jó példa ez akkor, amikor a Paris Saint-Germain (PSG) másodszor fizet 200 millió eurós vételárat egy játékosért egy nyáron (a 18 éves tehetséget, a Monaco ászát, Mbappét vihetik ennyiért a plaetykák szerint, egyre több jel mutat rá, hogy hamarosan bejelentik az üzletet).

Nem mellesleg az elmúlt órákban futott végig a neten, hogy a szintén arab tulajdonosok kezében lévő Manchester City kifizetheti Lionel Messi kivásárlási árát, ami 300 millió euró. Az angol élvonalban szereplő klub azóta cáfolta a híreket. De láttunk már olyat, hogy egy ilyen cáfolatból nagy üzlet lett – és akkor, amikor a PSG csak a csatársorára (két emberre) költ el 422 millió eurót, semmi sem elképzelhetetlen.

Aki valamit kreál, felépít, teremt, azért tudja megtenni, mert nem szégyelli magát. Aki szégyelli magát, nem mer teremteni. Hát akkor mit tehet? Rombol. Szerintem a rombolás a szégyenből ered.