Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megkötötték a sporttörténelem legőrültebb üzletét?

222 millió euróért, vagyis 67,4 milliárd forintért válthat klubot a brazil Neymar da Silva Santos Júnior, vagyis Neymar Jr. A világ negyedik legjobban kereső sportolójává tenné őt a PSG arab tulajdonosa.

Hivatalosan is megerősítette a klub, hogy Neymar el akarja hagyni az FC Barcelonát – Franciaországba költözne, hogy a Paris Saint-Germain (PSG) focistája legyen. A katalán klub tavaly hosszabbított brazil sztárjával. Továbbra sem akarta elengedni, de a párizsiak – úgy tűnik – kifizetik Neymar kivásárlási árát, ami 222 millió euró – így pedig kénytelenek elengedni. A Barca annyit közölt, ha a PSG fizet, Neymar mehet – a focista a ma délelőtti edzésen nem jelent meg. Úgy tűnik, nagyon menni akar – és menni is fog.

Tavaly év végén 222 millióra emelték a brazil kivásárlási árát, épp azért, hogy a PSG-hez hasonlóan kitömött klubok ne tudják elvinni a legjobbjaikat. Ez az összeg egészen elképesztő. Több mint a duplája az eddigi rekordnak.

 (Plusz adatokért mozgasd a kurzort a grafikon fölé!)

 

A spanyol sportsajtó szerint Neymar apja – aki a játékos ügynöke is egyben –, lehet a kulcs, hiszen egymaga 40 millió eurós bónuszt kap az üzlet után.

A 2013-ban a Santosból a Barcába igazoló, még mindig csak 25 éves játékos várhatóan öt évre ír alá, 30 éves koráig évi 40 milliós fizetést kap majd.

Tavalyi távozásáig a PSG legnagyobb sztárja Zlatan Ibrahimović volt, akit szintén nem lehet azzal vádolni, hogy ne szeretné a pénzt – de még ő is “csak’ 16,2 milliót keresett a klubnál.

Neymar tavaly októberben hosszabbított a Barcával – akkor 15 millióra euróra emelték a fizetését (nettó ennyit kapott volna maga a játékos, de a klub ezen felül fizetett volna a családnak is, hiszen a brazil átigazolását a spanyol adóhatóság is vizsgálta, valószínűleg sokkal többért szerződött Barcelonába, mint azt a felek akkor közölték – a kulcs itt is a busás bónuszra hajtó édesapa volt).

A tavalyi évet nézve a brazil sztár a tíz legjobban legjobban fizetett sportoló közé sem fért be – most csak a klubtól járó járandóságával ott lesz a negyedik helyen.

Az FC Barcelona és a PSG az előző Bajnokok Ligája szezonban épp a kieséses szakaszban találkoztak, a párizsiak hiába nyertek 4-0-ra az első meccsen, a Barcelona a visszavágón egy emlékezetes meccsen 6-1-re nyert és ezzel továbbjutott.

A korábbi profi teniszjátékos Nasser Al-Khelaifi 2011-ban vásárolta meg a párizsi klubot. A csapat nemigen vitézkedett akkoriban a bajnokságban sem, a francia focit Európában a Lyon csapata képviselte akkortájt, sorra nyerve a bajnokságokat. A párizsi csapat az új tulajdonosa érkezése előtt 14 évig nem tudott profitot felmutatni, vagyis a pénzügyi hátországgal sem volt minden rendben. A csapat átlagosan 15-20 milliós veszteséggel zárta a szezonokat, ami 2011-re közel 300 milliós adóssággá duzzadt. Ez már a múlté.

A dohai milliárdos színre lépése meglátszik a számokban is. Rögvest 180 millió eurót költött sztárigazolásokra, ez brutális összeg, főleg, ha tudjuk, ennyi pénzből korábban két évig működött a klub. Ha a szezont nézzük, a PSG bevételei 120 millióval emelkedtek Al-Khelaifi érkezésével, a növekmény egyértelműen a tulajdonoshoz köthető katari cégekkel kötött szerződéseknek köszönhető (a katari cégekkel amúgy az FC Barcelonának is szoros a kapcsolata, sőt, az Al-Khelaifi által alapított Qatar Sport Investments vagyonkezelővel a katalánoknak is van szerződése). A fizetésekre 50 millió euróval költöttek többet, miközben az előző évi veszteséget közel 30 millió euróval sikerült mérsékelni. A PSG beszámolója innentől kezdve kevésbé ad világos képet arról, hogyan is áll a csapat: tulajdonképpen csak a könyvelőkön múlik, hogyan számolják el azt a mérhetetlen támogatást, amit a tulajdonos évről évre a csapatba öl. 2012-ben a megerősített csapat így is csak a második helyen végzett a bajnokságban, de kivívta a lehetőséget, hogy a következő évben a Bajnokok Ligájában (BL) szerepeljen.

Ez pedig nagy álma az új tulajdonosnak, meg akarja nyerni a legrangosabb európai kupát.

A folyamatos BL-szereplés meglátszik a bevételeken is, de ez a növekmény semmi ahhoz képest, ami Al-Khelaifi áldoz a csapatára. A PSG népszerűsége ugyanakkor nagyot nőtt, ez látszik azon is, hogy a közösségi médiában drasztikusan nőtt a követőik száma, és azon is, hogy a stadionjuk kihasználtsága szinte száz százalékos az egész szezonban.

Az európai szövetség, az UEFA három évvel ezelőtt büntette meg a pénzügyi fairplay megsértése miatt – többek között – a PSG-t. A legnagyobb bírságot, 60 millió eurót ők kapták (nem egybe és nem azonnal kellett befizetniük). A másik nagy büntetést a Manchester City kapta, ők azonban megegyeztek a szövetséggel, hogy nem költenek többet, mint amennyi bevétele a klubnak van. Az üzlet valószínűleg létrejön, ugyanakkor jöhet még egy csavar a történetben:

a spanyol labdarúgó szövetség már jelezte, feljelentést tesznek a PSG ellen, ha tényleg kifizetik a 222 millió eurót Neymar-ért. Azt kifogásolják, hogy a PSG államilag támogatott cég, nem minden bevétele ellenőrizhető – így jogosulatlan előnyhöz jut a játékospiacon.

Az UEFA kivár, annyit közöltek, megvárnák, hogyan zárul a játékospiac, ugyanis, ha a PSG elad néhány játékost és elegendő plusz bevétele lesz, akkor nem biztos, hogy a pénzügyi fairplayt megsérti. Az európai szövetség azt nézi, hogy a klubok mérlege egyensúlyban legyen, azt nem, hogy mennyit adnak egy-egy játékosért. Más kérdés, hogy a PSG arab befektetőcégén keresztül viszonylag könnyen tud magának forrásokat és bevételeket teremteni – legalább is papíron. Az eddigi támogatásokat szponzorációként tüntették fel.

Oszd meg!