Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megkötötték a sporttörténelem legőrültebb üzletét?

222 millió euróért, vagyis 67,4 milliárd forintért válthat klubot a brazil Neymar da Silva Santos Júnior, vagyis Neymar Jr. A világ negyedik legjobban kereső sportolójává tenné őt a PSG arab tulajdonosa.

Hivatalosan is megerősítette a klub, hogy Neymar el akarja hagyni az FC Barcelonát – Franciaországba költözne, hogy a Paris Saint-Germain (PSG) focistája legyen. A katalán klub tavaly hosszabbított brazil sztárjával. Továbbra sem akarta elengedni, de a párizsiak – úgy tűnik – kifizetik Neymar kivásárlási árát, ami 222 millió euró – így pedig kénytelenek elengedni. A Barca annyit közölt, ha a PSG fizet, Neymar mehet – a focista a ma délelőtti edzésen nem jelent meg. Úgy tűnik, nagyon menni akar – és menni is fog.

Tavaly év végén 222 millióra emelték a brazil kivásárlási árát, épp azért, hogy a PSG-hez hasonlóan kitömött klubok ne tudják elvinni a legjobbjaikat. Ez az összeg egészen elképesztő. Több mint a duplája az eddigi rekordnak.

 (Plusz adatokért mozgasd a kurzort a grafikon fölé!)

 

A spanyol sportsajtó szerint Neymar apja – aki a játékos ügynöke is egyben –, lehet a kulcs, hiszen egymaga 40 millió eurós bónuszt kap az üzlet után.

A 2013-ban a Santosból a Barcába igazoló, még mindig csak 25 éves játékos várhatóan öt évre ír alá, 30 éves koráig évi 40 milliós fizetést kap majd.

Tavalyi távozásáig a PSG legnagyobb sztárja Zlatan Ibrahimović volt, akit szintén nem lehet azzal vádolni, hogy ne szeretné a pénzt – de még ő is “csak’ 16,2 milliót keresett a klubnál.

Neymar tavaly októberben hosszabbított a Barcával – akkor 15 millióra euróra emelték a fizetését (nettó ennyit kapott volna maga a játékos, de a klub ezen felül fizetett volna a családnak is, hiszen a brazil átigazolását a spanyol adóhatóság is vizsgálta, valószínűleg sokkal többért szerződött Barcelonába, mint azt a felek akkor közölték – a kulcs itt is a busás bónuszra hajtó édesapa volt).

A tavalyi évet nézve a brazil sztár a tíz legjobban legjobban fizetett sportoló közé sem fért be – most csak a klubtól járó járandóságával ott lesz a negyedik helyen.

Az FC Barcelona és a PSG az előző Bajnokok Ligája szezonban épp a kieséses szakaszban találkoztak, a párizsiak hiába nyertek 4-0-ra az első meccsen, a Barcelona a visszavágón egy emlékezetes meccsen 6-1-re nyert és ezzel továbbjutott.

A korábbi profi teniszjátékos Nasser Al-Khelaifi 2011-ban vásárolta meg a párizsi klubot. A csapat nemigen vitézkedett akkoriban a bajnokságban sem, a francia focit Európában a Lyon csapata képviselte akkortájt, sorra nyerve a bajnokságokat. A párizsi csapat az új tulajdonosa érkezése előtt 14 évig nem tudott profitot felmutatni, vagyis a pénzügyi hátországgal sem volt minden rendben. A csapat átlagosan 15-20 milliós veszteséggel zárta a szezonokat, ami 2011-re közel 300 milliós adóssággá duzzadt. Ez már a múlté.

A dohai milliárdos színre lépése meglátszik a számokban is. Rögvest 180 millió eurót költött sztárigazolásokra, ez brutális összeg, főleg, ha tudjuk, ennyi pénzből korábban két évig működött a klub. Ha a szezont nézzük, a PSG bevételei 120 millióval emelkedtek Al-Khelaifi érkezésével, a növekmény egyértelműen a tulajdonoshoz köthető katari cégekkel kötött szerződéseknek köszönhető (a katari cégekkel amúgy az FC Barcelonának is szoros a kapcsolata, sőt, az Al-Khelaifi által alapított Qatar Sport Investments vagyonkezelővel a katalánoknak is van szerződése). A fizetésekre 50 millió euróval költöttek többet, miközben az előző évi veszteséget közel 30 millió euróval sikerült mérsékelni. A PSG beszámolója innentől kezdve kevésbé ad világos képet arról, hogyan is áll a csapat: tulajdonképpen csak a könyvelőkön múlik, hogyan számolják el azt a mérhetetlen támogatást, amit a tulajdonos évről évre a csapatba öl. 2012-ben a megerősített csapat így is csak a második helyen végzett a bajnokságban, de kivívta a lehetőséget, hogy a következő évben a Bajnokok Ligájában (BL) szerepeljen.

Ez pedig nagy álma az új tulajdonosnak, meg akarja nyerni a legrangosabb európai kupát.

A folyamatos BL-szereplés meglátszik a bevételeken is, de ez a növekmény semmi ahhoz képest, ami Al-Khelaifi áldoz a csapatára. A PSG népszerűsége ugyanakkor nagyot nőtt, ez látszik azon is, hogy a közösségi médiában drasztikusan nőtt a követőik száma, és azon is, hogy a stadionjuk kihasználtsága szinte száz százalékos az egész szezonban.

Az európai szövetség, az UEFA három évvel ezelőtt büntette meg a pénzügyi fairplay megsértése miatt – többek között – a PSG-t. A legnagyobb bírságot, 60 millió eurót ők kapták (nem egybe és nem azonnal kellett befizetniük). A másik nagy büntetést a Manchester City kapta, ők azonban megegyeztek a szövetséggel, hogy nem költenek többet, mint amennyi bevétele a klubnak van. Az üzlet valószínűleg létrejön, ugyanakkor jöhet még egy csavar a történetben:

a spanyol labdarúgó szövetség már jelezte, feljelentést tesznek a PSG ellen, ha tényleg kifizetik a 222 millió eurót Neymar-ért. Azt kifogásolják, hogy a PSG államilag támogatott cég, nem minden bevétele ellenőrizhető – így jogosulatlan előnyhöz jut a játékospiacon.

Az UEFA kivár, annyit közöltek, megvárnák, hogyan zárul a játékospiac, ugyanis, ha a PSG elad néhány játékost és elegendő plusz bevétele lesz, akkor nem biztos, hogy a pénzügyi fairplayt megsérti. Az európai szövetség azt nézi, hogy a klubok mérlege egyensúlyban legyen, azt nem, hogy mennyit adnak egy-egy játékosért. Más kérdés, hogy a PSG arab befektetőcégén keresztül viszonylag könnyen tud magának forrásokat és bevételeket teremteni – legalább is papíron. Az eddigi támogatásokat szponzorációként tüntették fel.

 

„Kit kellene becsapnom? Én nem becsvágyó vagyok, hanem céltudatos. Céljaim vannak, és addig melózom, amíg valahogy el nem érem őket”

Dárdai Pál, labdarúgó-edző