Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash/ Chuttersnap

A harmadik legnagyobb lakástakarék megvette a negyediket, 13. havi megtakarítást ad az állami támogatás helyett

Az Erste megveszi az Aegon lakástakarék-portfólióját, és új konstrukciót találtak ki az állami támogatás megvonása után.

Az Erste Lakástakarék veszi át az Aegon Lakástakarékpénztár portfólióját, amely mintegy 50 ezer ügyfelet és nagyjából 64 ezer szerződést érint – értesült a Bank360. Az érintett ügyfelek az adatok átadása előtt 60 nappal tájékoztatást kapnak a szerződésekben történő változásokról.

A lakástakarék-piacon az Erste a harmadik szereplő a Fundamenta és az OTP után, a legkisebb Aegon 2018. október 1-jétől függesztette fel értékesítési tevékenységét. Az Erste piaci részesedése az üzlettel a szerződésállomány alapján 10 százalékról 14 százalékra nő, a kezelt betétállománya így 92 milliárd forintról 123 milliárd forintra nő az Aegon 30 milliárdos állományával, míg a szerződésállomány 157 ezerről 221 ezerre emelkedik.

Végleg eldőlt: kihirdették a törvényt, ma lehet utoljára lakástakarék-szerződést kötni

Állami támogatás helyett 13. havi megtakarítás

Az Erste bemutatta az új lakástakarék termékeit: a szolgáltató két módozatot kínál, állami támogatás helyett pedig kamatbónuszt kaphatnak a megtakarítók. A megtakarítási idő legfeljebb 8 év lehet, az ügyfelek pedig havi 20, 30 és 40 ezer forintos befizetés közül választhatnak. Az Erste újdonsága, hogy egy ügyfél akár több szerződést is köthet magának, nincs szükség közeli hozzátartozóra, ha 40 000 forintnál többet szeretnénk félretenni.

A kamatbónusz mértéke az első módozat esetén évi 8,33 százalék, ami nagyjából egy havi megtakarítást jelent pluszban az ügyfélnek. A másik módozatnál évente szakaszosan növekszik a bónusz, a kezdeti 5 százalékról évi 10 százalékig.

A jóváírás akkor jár, ha az ügyfél legalább 6 évig megtakarít, de akkor is kifizeti az Erste, ha a hatodik év után, de még az eredetileg vállalt nyolc éves megtakarítási idő lejárta előtt felmondjuk a szerződést.

A két versenytárs szintén előrukkolt már az új lakástakarékokkal: először a Fundamenta Lakáskassza, majd idén februárban az OTP Lakástakarék-pénztár mutatta be új ajánlatait. Igaz az állami támogatással megspékelt hozamokat – ami akár 12 százalék felett is lehetett –  egyik termékkel sem sikerült akár csak megközelíteni: a Fundamentánál legfeljebb 2,44 százalék az EBKM, míg az OTP-nél 1,36 százalék.

Az állam a legnagyobb konkurens

A parlament 2018. október 16-án fogadta el rohamtempóban azt a törvényt, amivel megvonták a lakástakarékok mellé járó 30 százalékos állami támogatást. Továbbá 2019 tavaszán fokozatosan elhintették a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény részleteit, amivel szintén a lakástakarékoktól tereli magához az ügyfeleket az állam.

A megtakarítási piacon a lakástakarékoknak riválist jelentenek még az állampapírok is, ugyanis a 3 éves Prémium Magyar Állampapír 4,20 százalékos éves hozamot, míg az 5 éves 4,5 százalékos hozamot fizet jelenleg, a hamarosan debütáló Nemzeti Kötvény pedig átlag 4,95 százalékot fizet 5 év alatt, melyek jóval vonzóbb értékek az új lakástakarék-konstrukcióknál.

A Bank360 piaci információi szerint idén a szereplők már csak a tavalyi volumen 30 százalékát fogják elérni.

Felpiszkálta a csok a lakáspiacot: közel kétszer annyian érdeklődnek a hirdetésekre, mint egy éve

Oszd meg!