Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Felpiszkálta a csok a lakáspiacot: közel kétszer annyian érdeklődnek a hirdetésekre, mint egy éve

Márciusban 81 százalékkal több érdeklődő jutott egy hirdetésre, mint tavaly ilyenkor, de a lakáskínálat is megugrott.

Jelentős lökést adtak az országos lakáspiacnak az állami lakástámogatási program, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) új elemeiről szóló idei bejelentések – vonta le a következtetést legújabb elemzésében az ingatlan.com, amely azt vizsgálta, hogyan változott az eladó lakások kínálata és a kereslet, miután ismertté vált, milyen elemekkel bővül a rendszer.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy tavaly az év második felében pörgött fel a piac, ez a lendület az idei év elején is kitartott. Majd jöttek a bejelentések a csok júliustól várható bővítéséről, ez pedig országszerte jelentős lökést adott a lakáspiacnak mind a kínálati, mind a keresleti oldalon.

Sokan hirdetik a lakásukat

Budapesten a magánszemélyek által eladásra kínált lakások száma idén márciusban 17 százalékkal nőtt, csak márciusban a magánszemélyek több mint 3500, az ingatlanközvetítők pedig közel 25 ezer hirdetést adtak fel a fővárosban. A bővülés a vidéki lakáspiacon még ennél is erősebb: a megyei jogú városokban a magánszemélyek és ingatlanközvetítők idén márciusban 28 százalékkal több ingatlanhirdetést adtak fel tavaly márciushoz képest, a többi városban 29 százalékos növekedést mértek. Felzárkóztak a községek is, 34 százalékkal több lakóingatlant került meghirdetésre – arra nem tértek ki az elemzésben, hogy ebben a falusi csoknak mekkora szerepe lehet.

Kiemelték, hogy a kínálat bővülését az okozza, hogy a vásárolni szándékozók többsége a meglévő ingatlanának értékesítéséből befolyó pénzből tudja megvenni a következő otthonát.

Még annál is többen érdeklődnek

A lakáseladási kedv kéz a kézben jár a lakásvásárlási kedvvel, a kereslet is nagyot ugrott az év első pár hónapjában. Az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma januárban 64 százalékot nőtt, majd februárban és márciusban 74, illetve 81 százalékos volt a többlet az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ennek oka, hogy a csok bővítéséről szóló hírek februárban és márciusban jelentek meg, a vásárlást tervezők már készülnek arra, hogy az eddiginél nagyobb mozgásteret biztosító támogatásokkal és a meglévő lakásuk eladásával lépjenek tovább másik ingatlanba. Balogh László szerint a különböző intézkedések közül a kétgyermekesek számára biztosított kedvezményes 10 millió forintos lakáshitel lehet a legnagyobb hatással lakáspiaci szempontból.

Az év eleji tempót látva még a tavalyinál is jobb évet zárhat 2019-ben a magyar lakáspiac. Mind a tranzakciók száma, mind pedig az ingatlanok értéke is magasabb lehet – még úgy is, hogy az adásvételek túlnyomó része az év második felére esik majd, mert a csok új elemei július 1-jétől válnak elérhetővé.

Az elmúlt tíz évben egyszer sem vettek fel annyi lakáshitelt a magyarok, mint tavaly

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar