Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: chuttersnap // Unsplash

Kevesebb az eladó lakás Budapesten, ám annál drágább, ami elérhető

A fővárosi újlakás-piacon az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb projekt indult, ezekben kevesebb lakás épül, ám az átlagos kínálati négyzetméterár 8,5 százalékkal nőtt: az Otthon Centrum kimutatása szerint a középérték 1 millió 113 ezer forint. A belvárosban kereken kétmilliót ér egy négyzetméter átlagosan.

Az Otthon Centrum szakértői a második negyedéves budapesti újlakás-piac legfontosabb számait összegezték, amiből többek között az derült ki, hogy Budapesten 424 projektben 32 ezer lakás épül.

Ezek közül 7577 lakást kínálnak megvételre, az átlagos négyzetméterár pedig egymillió 113 ezer forint volt.

„Ezek a második negyedéves budapesti újlakás-piac legfontosabb számai. Az egy évvel ezelőtti állapotokkal összehasonlítva ezek többségében alacsonyabbak, de nem minden esetben” – ismertette a felmérés eredményét Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy a tavaly júniusi helyzethez képest kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában (-8,4 százalék), és az épülő és tervezett lakások száma is 1135 darabbal csökkent (-3,4 százalékkal).

2021 második negyedévében 37 új projekt indult, ez a 2020 második negyedévében startolt 45 projekthez képest 16,8 százalékkal kevesebb.

Lecsúszott a nyócker

A kerületek sorrendjében lényeges változás nem tapasztalható. A projektszámokban továbbra is a XIII. kerület az első (71 lakással), a második a XI. kerület (52-vel), amit a III. kerület követ (38 lakás), a dobogóról ezúttal lecsúszott a pesti oldalon lévő a VIII. kerület (30 lakás).

Az épülő lakások számát tekintve megfordult az elsőség: a XI. és a XIII. kerület fej-fej mellett halad, ám előbbiben 8530 lakás kivitelezése kezdődött el, amivel Kelenföld minimálisan ugyan, de megelőzi Angyalföldet. A legtöbb új projekt a XIII. kerületben indult el (6 darab), ugyanakkor figyelemre méltó piaci változás, hogy az eddig új lakásokban szerénykedő külső pesti kerületekben is meglódult az építkezési kedv, így Rákosmentén (XVII. kerület), Csepelen (XXI. kerület), Soroksáron (XXIII. kerület) is egyre több projekt kivitelezése kezdődött el.

Az új építésű lakások négyzetméterének fajlagos átlagára Budapesten éves viszonylatban 8,5 százalékkal nőtt.

A legmagasabb fajlagos átlagár az V. kerületben alakult ki kereken 2 millió forinttal, de az I., II., VI. és XII. kerületben is meghaladja az átlagos kínálati négyzetméterár az 1,5 millió forintot. A többi budai és belvárosi kerületben egymillió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben ez alatt kínálták az új lakásokat.

A legolcsóbb fajlagos ár továbbra is a XXIII. kerületre jellemző, ahol az új lakások négyzetméteréért 680 ezer forintot kérnek a beruházók.

Borítókép: Chuttersnap // Unsplash

Oszd meg!