A Master Good kisvárdai üzeme. Fotó: Orbital Strangers
Fotó: A Master Good kisvárdai üzeme. Fotó: Orbital Strangers
Üzlet

Közel harmincmilliárd forintot vont be kötvényaukción a magyar baromfibirodalom

Forbes
2019. december 06. 2 perc olvasás

A novemberi tranzakció kiemelkedő a Baromfi-Coop Zrt és a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogram (NKP) eddigi történetében is: elsőként került sor feldolgozóipari cég sikeres kötvényaukciójára.

A jegyzett kötvények által bevont források összértéke elérte a 29,4 milliárd forintot, az elért átlaghozamok pedig mindkét aukción a kibocsátó számára kedvezően, 2,36 és 2,47 százalékon alakultak.

A 7, illetve 8 és fél éves futamidőre kibocsátott kötvények révén bevont források három célt szolgálnak: egyrészt, hogy részben kiváltsa a Baromfi- Coop hitelállományát, másrészt a piaci és termékpaletta szélesítését célzó akvizíciókat, harmadrészt pedig folyamatban lévő és új beruházások finanszírozását. Az ilyen beruházások keretében kerülhet sor egy új baromfitelep, valamint vágó-, keltető- és továbbfeldolgozó üzemek létesítésére.

Magyarország csirkehús-előállításának 43 százalékát biztosítja a Baromfi-Coop Zrt., a Master Good csoport tagja. A cég értékesítésében az európai piacok mellett az Európán kívüli export piacok – Kanada, Dél-Afrika, Japán, Hongkong, Szingapúr és Vietnám – is meghatározók.

A kisvárdai cég a szeptemberi magazinunk családi vállalkozások listáján a 6. helyen szerepel, 87,6 milliárd forintos becsült értékkel.

A vállalat komolyan figyel a fenntarthatóságra: a melléktermékeket újra felhasználják, üzemük energiaigényének kétharmadát napelemekkel fedezik, a visszamaradt szalmából almot gyártanak, és a baromfitrágyát sterilizálva szerves termőföldnek használják. Ráadásul a hazai McDonald’s éttermek Chicken McNuggets falatkáit is nekik köszönhetjük.

A cég tájékoztatása szerint az aukció lezárását követően a kötvénykibocsátás során megszerzett források már jóváírásra kerültek a társaság bankszámláin, a források felhasználása részben már megtörtént, illetve folyamatban van.