Üzlet

Dinasztiák Magyarországon: a legnagyobb családi vállalkozások, Mészárosék a csúcson

Zsiborás Gergő
2019. szeptember 04. 5 perc olvasás

Az autóiparnak bedolgozó családi cégek már érzik, hogy gyengélkedik a német gazdaság, de a legnagyobb magyar családi cégeknek az előző év kifejezetten sikeres volt, legtöbbjük kétszámjegyű növekedést tudott felmutatni tavaly is. A Forbes friss listája a ma megjelent a magazinban! Címlapon egy patinás magyar márkát megmentő családi cég: a Hajdu. 

A Forbes 2019. szeptemberi címlapja

A Forbes 2019. szeptemberi címlapja

A legnagyobb családi vállalkozások listájának élbolya évről évre változott, idén is új család áll az élen: Mészárosék azonban akkora növekedést tudtak felmutatni egyetlen év alatt, mint még senki, ráadásul soha nem állt ilyen értékes cég az első helyen, és arra sem volt példa, hogy az első és a második között ekkora különbség legyen.

A csoport növekedése szempontjából még mindig politikai beágyazottsága, Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc szövetsége a kulcs.

Az elmúlt egy évben a konszolidáció mellett sem lassítottak, a további növekedés finanszírozásához pedig kapóra jön a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kötvényprogramja, vagyis újabb közpénzből finanszírozott eszközzel támogatják meg, hogy a tőzsdén jegyzett Opus Global – a család legértékesebb cége – vonzó alternatíva lehessen akár az intézményi befektetők számára is.

Tavaly az első volt, idén a második a Felcsuti Zsolt érdekeltségébe tartozó MPF Holding, mely több nagy fejlesztését zárta le idén. Rövidesen átadják a FÉG, a legmodernebb technológiát felvonultató új radiátorgyárat is.

Nem lassít a Csányi-féle Bonafarm csoport sem, noha az afrikai sertéspestis miatt története legrosszabb évén van túl a mohácsi vágóhíd, a fejlesztéseket itt sem állnak le, hamarosan épülhet a Pick új gyára is.

A 25 legnagyobb családi vállalkozás listája ITT található. >>>

Noha az államkapitalizmus átrajzolta az élbolyt, továbbra is igaz, hogy a legnagyobb családi cégek közé rendre olyan társaságok kerülnek be, melyek jellemzően a rendszerváltás után indultak, vagyis több válságot megélve tanulták meg kezelni a külső környezet változásából fakadó kihívásokat, a megtermelt jövedelem nagy részét visszaforgatták saját működésükbe, fejlesztettek, és ma is nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra. Ezek a cégek képesek exportra termelni – de kevés olyan van közöttük, ami közben erős saját márkát tudott építeni (mint például a Mogyi), a termelő cégek többsége az autóiparba szállít be.

A legnagyobbat Bige László és a Nitrogénművek bukta a Forbes becslése szerint, 56,9 milliárdot érhet most a péti komplexum (ebbe a szolnoki gyár nem tartozik bele, mert definíciónk szerint ez nem számít családi cégnek). A Nitrogénművek és az NZRT-Trade értékelésünk szerint az elmúlt években folyamatosan vesztett az értékéből, a péti gyár komoly veszteséget termelt idén, miközben a családfő ellen több nyomozás is folyik, vesztegetéssel is meggyanúsították. A piaci körülmények romlása mellett a Nitrogénműveknek iszonyat kötelezettégállománya van, magyarán sok hitel nyomja a céget (kötvénykibocsátásból finanszírozták a nagyívű fejlesztési programjukat). Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Bige gyára egy hatalmas piac fontos szereplője, és noha a szóba jöhető érintettek a Forbesnak cáfolták ugyan, hogy megvennék a Nitrogénműveket, ha tényleg piacra kerülne a gyár, valószínűleg lenne érte verseny.

Halálos szorításban a műtrágyakirály birodalma – Mészáros és Csányi is cáfolja a pletykákat

A magazinban azt szedtük össze, az átalg magyar hol találkozhat a nagy magyar családi cégek termékeivel. Itt mutatjuk az élmezőnyt, ide kattintva meg lehet nézni, ki fért fel a 25-ös rangsorra. 

 1. Mészáros csoport – Csúcsugró!
  Mészáros Lőrinc és családja

Opus Global Nyrt., Talentis Group Zrt., Talentis Agro Zrt., Status Capital Zrt., Konzum Management Kft.., Fejér B.Á.L. Zrt., Búzakalász 66 Felcsút Kft.

Becsült érték: 353,4 milliárd forint

 1. MPF Holding
  Felcsuti család

FÉG, Widenta, Clarflex, Flexon, Chemicals, MP Meta, MP Rhino

Becsült érték: 159,1 milliárd forint 

 1. Bonafarm Csoport
  Csányi Sándor és családja

Pick Szeged, Sole-Mizo, Bábolna Takarmány, Dalmand Zrt., Fiorács Kft., MCS Vágóhíd Zrt., KITE Zrt., Hungerit Zrt.

Becsült érték: 122,7 milliárd forint

 1. Jász-Plasztik Kft.
  Kasza család

Becsült érték: 116,3 milliárd forint

 1. Futureal csoport
  Futó család

Becsült érték: 95,4 milliárd forint

A teljes, 25-ös lista szócikkekel és újdonságokkal a Forbes legfrissebb számában. 


Lapozz bele a magazinba!