Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

Meglepő dolog derült ki a Pfizer vakcinájáról

Gyorsabban szét lehet majd osztani a Pfizer-vakcinákat és ennek megfelelően módosulhatnak az oltási tervek, miután egy új ajánlás szerint normál hűtőszekrényben sokkal tovább, az eddigi 5 helyett akár 31 napig is lehet majd tárolni a felolvasztott, de bontatlan Pfizer/Biontech fiolákat.

Az MTI beszámolója szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rugalmasabb tárolási körülményeket javasol a vakcinának: az amszterdami székhelyű uniós ügynökség friss ajánlása szerint

a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott bontatlan üvegeket 2-8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni a korábban megjelölt mindössze 5 nap helyett.

Az oltóanyag tárolásának és felhasználhatóságának változása várhatóan jelentős hatással lesz a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére – közölték.

Az EMA szakértői bizottsága korábban március végén tett közzé ajánlást a Pfizer/Biontech oltóanyag szállítására vonatkozóan. A márciusi ajánlás szerint a vakcina szállítása és hosszan tartó tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett.

Az ajánlások megkönnyítik a vakcina gyors szétosztását az uniós tagországok között és azokon belül azáltal, hogy megszűnnek a különlegesen alacsony hőmérsékletű tárolási feltételek – közölték.

A Pfizer közben szájon át bevehető covidgyógyszert is fejleszt, amely az év végéig akár forgalomba is kerülhet.

Borítókép: A Pfizer/Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

Oszd meg!